Vlada usvojila nacionalni plan razvoja

Dodajte komentar

Nacionalni plan razvoja Crne Gore od 2013. do 2016. godine, čiji je nacrt Vlada danas usvojila, najvažniji je strateški dokument države koji će determinisati buduće razvojne pravce, saopštio je ministar finansija, Milorad Katnić.

Prema njegovim riječima usvajanje Nacionalnog plana razvoja važna obaveza Crne Gore kao zemlje kandidata za članstvo u Evropsku uniju EU.

“Izrada Nacionalnog plana razvoja jedan je od prioriteta Vlade u ovoj godini. Taj dokument će prezentirati viziju razvoja koja je usklađena sa pravcima razvoja EU, koji su sadržani u strategiji Evropa 2020“, rekao je Katnić nakon sjednice Vlade, prenosi MINA-business.

U okviru informacije o izradi Nacionalnog plana, Vlada je na sjednici utvrdila i prijedlog politika i podpolitika tog dokumenta, koje su strukturirane u tri pravca razvoja – pametni, održivi i inkluzivni rast.

Pravac razvoja pametni rast uključuje, između ostalog, unaprijeđenje poslovnog ambijenta, strane direktne investicije, turizam, dok održivi rast podrazumijeva energetiku, poljoprivredu, saobraćaj i građevinarstvo. Inkluzivni rast uključuje tržište rada, socijalnu zaštitu, obrazovanje.

Vrijednost tvining projekta Strategija razvoja Crne Gore i Nacionalni plan razvoja iznosi 1,05 milion eura i predstavlja kofinansiranje između EU u iznosu od milion euraR iz IPA fonda i Crne Gore.

Savjetnik na tvining projektu, Klaus Erdman, rekao je da se u tom dijelu bave izradom Nacionalnog plana kao srednjoročnog planskog dokumenta crnogorske Vlade.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Leopold Maurer, saopštio je da je Nacionalni plan razvoja dokument od izuzetne važnosti.

izvor: CdM

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *