Ren: Bankrot Grčke bio bi razoran

Dodajte komentar

Komesar EU za ekonomske i monetarne poslove Oli Ren očekuje da će evrozona odobriti drugi program finansijske pomoći Grčkoj kada ona ispuni potrebne uslove.

On je istakao da bi nekontrolisani bankrot te zemlje imao teške posljedice.

“Mislim da će se evrogrupa (ministri finansija zemalja članica evrozone) sastati u srijedu i mislim da je ključno da se odobri drugi paket pomoći Grčkoj, koja prije toga mora da ispuni sve uslove”, rekao je Ren.

Ren je rekao da je u interesu i Grčke i Evrope da se efikasno sprovede drugi program pomoći Grčkoj, jer je to bolje od nekontrolisanog bankrota, koji bi imao “razorne posljedice, posebno za najslabije segmente grčkog društva i negativne posljedice za evropsku ekonomiju uopšte”.

Grčki parlament je već prihvatio program drastične štednje i reformi, koje su tražile EU i Međunarodni monetarni fond. Osim toga, Grčka treba da pronađe dodatnih 325 miliona evra uštede da bi ispunila zacrtane ciljeve o budžetskom manjku za ovu godinu.

Drugi program pomoći uključuje 130 milijardi evra koje bi Grčka trebalo da dobije od EU-a i MMF-a, kao i otpis 100 milijardi evra potraživanja privatnih povjerilaca.

Da bi izbjegla bankrot Grčka mora da dobije dio obećanih sredstava najkasnije do 20. marta, kada na naplatu stiže 14,5 milijardi evra dužničkih obaveza, prenose agencije.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *