Vlada vraća 131 milion eura duga KAP-a

Dodajte komentar

Vlada ne treba da garantuje za poslovne rizike privatnika, jep se garancije u obimu koji prevazilazi snagu budžeta mogu pretvoriti u kamen o vratu budžeta i privrede, kazao je u intervjuu Danu glavni ekonomista Svjetske banke za Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju Željko Bogetić.

On je ocijenio kao sasvim izvjesnu otplatu svih 131 milion eura kredita, koje je država garantovala vlasnicima Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, od čega je prva rata od 22 miliona već dospjela na naplatu.

“Politika Vlade kada je u pitanju davanje garancija mora se ograničiti na budžetski odgovoran nivo i isključivo za nekoliko ključnih projekata od nacionalnog značaja, koje privatni sektor inače ne bi finansirao bez slične podrške držav“, smatra Bogetić, pojašnjavajući da je u budžetu za 2012. godinu smanjen nivo garancija, ali da država na tome treba da istraje.

Objasnio je da, iako su garancije za kredit KAP-a izražene u javnom dugu u momentu kada su preuzete njihovim aktiviranjem postaju realan i trenutni trošak države, čime se neminovno vrši pritisak na tekuću budžetsku situaciju.

Nova finansijska podrška planirana je u okviru reformi ekonomske politike i namijenjena je smanjenju loših kredita i jačanju bankarskih standarda, kako bi se doprinijelo likvidnosti crnogorske privrede.”U ovom kvartalu Crna Gora koristi 85 miliona dolara kredita Svjetske banke za budžetsku podršku, koji je odobren po veoma povoljnim uslovima i koji doprinosi fleksibilnosti budžeta upravo u vrijeme kada su javni prihodi niski, a zbog povoljnih, veoma dugih rokova vraćanja i niske kamate, manje opterećuje tekući budžet nego kratkoročnija i skuplja pozajmljivanja na međunarodnom komercijalnom tržištu“, rekao je Bogetić.

Bogetić ističe da se podrška Svjetske banke ne sastoji samo od novca, nego i analiza i tehničke pomoći, te da se trenutno radi na studiji ograničenja privrednog rasta koja bi mogla biti od koristi Vladi u kontekstu daljeg približavanja Evropskoj uniji.

izvor: CdM.me/Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *