U Atini zgrade u plamenu, parlament usvojio mjere štednje

Dodajte komentar

U centru Atine večeras su zapaljeni bioskopi, kafići i radnje, a grčka policija pokušava da rastjera demonstrante koji protestuju protiv mjera štednje.

Rojtersov fotograf vidio je na licu mjesta cijele zgrade u plamenu i veliki oblak dima na nebu, dok se poslanici pripremaju da glasaju o dodatnim mjerama štednje.

Policija je prethodno ispalila suzavac i šok-bombe na demonstrante koji su bacali kamenje i zapaljive bombe ispred zgrade parlamenta. U pojedinim dijelovim grada još traju obračuni policije i demonstranata.

Na demonstracijama se okupilo oko 80 000 ljudi, a još 20 000 protestuje u Solunu. Ovo su najmasovniji skupovi u posljednjih nekoliko mjeseci.

Mjere štednje su postavljene kao uslov da država i dalje dobija finansijsku pomoć od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

izvor: capital.ba

*** ***

Grčki parlament usvojio je večeras paket mera štednje kako bi osigurao novu tranšu međunarodne pomoći za sprečavanje bankrota zemlje. Gorele zgrade u Atini.

Pre glasanja, na ulicama Atine izbili su nasilje i protesti tokom kojih je povređeno 54 ljudi, a zapaljeno desetak zgrada.

Grčki premijer Lukas Papademos je apelovao na mir. On je istakao da nasilju i vandalizmu nema mesta u demokratiji i da ono neće biti tolerisano, kao i da Grčka ne može da dozvoli sebi luksuz da u ključnim trenucima ima ovakve proteste.

Poslanici su dvotrećinskom većinom izglasali ključne mere oštre štednje i zakon o smanjenju duga. Od ukupno 300 poslanika, glasalo je 278, od kojih je za nove mere bilo 199, protiv su bila 74, a pet je bilo uzdržano.

Dve glavne stranke koalicione grčke vlade oduzele su večeras mandate 43 svoja poslanika, jer nisu glasali za paket mera štednje, koji je usvojen u parlamentu kako bi se obezbedila nova tranša međunarodne pomoći i sprečio bankrot zemlje.

Tokom glasanja došlo je do neslaganja u redovima vladajuće koalicije, pa je 37 njenih poslanika glasalo ili protiv ili su bili uzdržani, a još šest ih je glasalo protiv nekih delova predloženih mera.

Kada je glasanje završeno, koaliciona vlada je objavila da su iz parlamenta isključena 43 poslanika.

Socijalisti su izbacili 22, a konzervativci 21 svog poslanika, čime je njihova većina u parlamentu, od ukupno 300 članova, sa 236 smanjena na 193 poslanik.

Treći koalicioni partner, desničarska partija LAOS, povukla se iz vlade u petak nakon što se njen lider javno usprotivio paketu mera štednje.

Slede otkazi za 150.000 ljudi…

Grčka vlada odoborila je u subotu novi paket mera štednje koje traži evrozona i Međunarodni monetarni fond (MMF) kako bi osigurala pomoć od 130 milijardi evra da bi izbegla bankrot. Najnovije mere štednje obuhvataju masovno otpuštanje iz državnog sektora privrede, smanjenje sada već i osnovnih, garantovanih minimalnih plata sa 751 evro za više od petine, kao i svih penzija. Predviđeno je da Grčka do 2015. godine uštedi 14 milijardi evra. Samo ove godine je planirana ušteda od 3,1 mlijarde evra.

izvor: b92.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *