Perišić: Do kraja naredne sedmice novi oglas za prodaju Željezare

Dodajte komentar

Najkasnije do kraja naredne sedmice biće raspisan drugi oglas za prodaju nikšićke Željezare, kazao je za Pobjedu stečajni upravnik Veselin Perišić.

Prema njegovim riječima, cijena će sigurno biti niža od utvrđenih 30 miliona eura na prvom tenderu. Perišić je istakao da mu je važan i stav povjerilaca o cijeni, od kojih ga pojedini, kako je kazao, optužuju da radi na njihovu štetu, favorizujući fabriku i radnike.

– Juče su članovi Odbora povjerilaca trebalo da predlože sumu o vrijednosti Željezare. Ukoliko se ne izjasne, sačekaćemo do ponedjeljka, a onda ću, kakav god bio stav Odbora povjerilaca, zajedno sa stečajnim sudijom definitivno utvrditi početnu cijenu i ostale elemente oglasa, odnosno da li će se prodaja vršiti putem sakupljanja ponuda ili javnim nadmetanjem – precizirao je Perišić, dodajući da će biti primijenjen najbrži mogući način dovođenja fabrike do kupca.

Perišić je kazao da se na jučerašnjem Odboru povjerilaca o prodajnoj cijeni Željezare nije izjasnio zastupnik bivšeg vlasnika MNSS-a, iako su ranije zvanično dostavili mišljenje da je suma previsoka i da bi, u slučaju umanjenja, i oni dostavili ponudu o preuzimanju fabrike.

– Montenegro spešlti stils protivi se da Odbor povjerilaca u ovom sastavu raspravlja o cijeni, jer smatraju da u tom tijelu ne može biti predstavnik radnika, koje zastupa predsjednik Sindikata Janko Vučinić. Nemam vremena da čekam kada će se Apelacioni sud izjasniti po prigovorima dva podnosioca – Vučinića i firme Rekupero. Stečajni postupak je hitan, već danas postoji interes za kupovinu fabrike i ne možemo tjerati strane investitore zbog izbora jednog ili dva člana Odbora, odnosno što se MNSS-u ili bilo kom drugom ne sviđa sastav tog tijela – rekao je Perišić za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, Janko Vučinić u ime radnika – povjerilaca podržao je prodaju, uz uslov da budući vlasnik zadrži sve zaposlene i ponudi dobar investicioni program, koji bi garantovao opstanak i kvalitetan rad fabrike. Perišić je precizirao da čeka na izjašnjavanje i preostala tri povjerioca – firme Rekupero i predstavnika države i Poreske uprave.

Stečajni upravnik je istakao da je na izmaku snaga kompanija Neksan, koja proizvodnju u Željezari organizuje od 15. maja. Perišić je dodao da se suočavaju sa ogromnim, nagomilanim problemima, tako da je svima u interesu što prije naći kupca.

– Interesovanja za kupovinu Željezare ima, ali zbog dotrajalosti fabrike potrebno je uložiti najmanje od 25 do 30 miliona eura i još toliko obrtnih sredstava. Logično je da potencijalni kupci, odnosno budući investitori, kalkulišu i procjenjuju objektivnu vrijednost fabrike, bez obzira šta mi o tome mislili – poručio je Perišić.

Prema njegovim riječima, za povjerioce je najbitnije kolika će biti cijena, za fabriku i radnike najvažnije je pronaći partnera koji će nastaviti poslovanje i investirati, što je i interes grada i države.

– Interesi su različiti, a najbolje bi bilo naći zlatnu sredinu, kako bi bili zadovoljni i povjerioci i zaposleni, što znači da Željezara opstane – zaključio je Perišić.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *