Putin najavio porez na lijep život

Dodajte komentar

Premijer Rusije Vladimir Putin smatra da je neophodno provesti javno razmatranje principa oporezivanja raskoši, a njihovom razradom sada se bave poslanici Državne dume.

U međuvremenu, stručnjaci već unaprijed razmatraju budućnost zakona o porezu na raskoš, prenose ruski mediji.

“Porez na raskoš ne treba `udariti` po srednjoj klasi. Njegov cilj je superpotrošnja najbogatijih ruskih građana. Na primjer, kada se kupuje ogromna kuća, zemljište, avion, superautomobil”, pojasnio je Vladimir Putin.

Uvođenje takvog poreza treba postati “društveno priznata naknada za odustajanje od investicija u razvoj u korist superpotrošnje“, naglasio je ruski  premijer.

Većina ruskih građana pozdravila bi zakon u takvom obliku, budući da u tome postoji zrno socijalne pravde, kažu stručnjaci.

Potrošači  sve ove raskoši koristiće  razne načine da zaobiđu zakon o porezu. Na primjer, registrovaće  kolektivno vlasništvo nad vilom ili će je prebaciti na pravnu osobu i tvrditi da se raskošno zdanje koristi za biznis, upozoravaju stručnjaci.

Porez na raskoš plaća najobrazovaniji, najfleksibilniji sloj stanovništva, biznismeni koji su posebno napredni u primjeni svakakvih šema koje omogućavaju da se smanji porezno opterećenje. Uz to stručnjaci sumnjaju da su ruski građani moralno spremni za uvođenje novog zakona.

U svakom slučaju, u mnogim zemljama ljudi su se odavno navikli na pomisao da superpotrošnja treba biti oporezovana. Ruski građani će se, takođe, na to naviknuti, konstatuju ruski analitičari.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *