IRF: Za sjever Cetinje i Ulcinj kamata niža jedan odsto

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond će u ovoj godini plasirati do 20 miliona eura kroz kredite, a po deset miliona eura za kreditno-garantne šeme i faktoring, odnosno otkup potraživanja.

Na pres konferenciji u Podgorici, na kojoj je predstavljen plan za ovu godinu, saopšteno je da će se kamate kretati od 5,25 do šest odsto godišnje.

– Minimalni iznos kredita za sve korisnike, osim projekata poljoprivrednih proizvođača iz MIDAS šeme, iznosi deset hiljada eura. Za start ap preduzeća maksimalan iznos kredita je do 50.000, za preduzetnike do 30.000, poljoprivredne proizvođače do 20.000 eura. Za direktne kreditne linije koje fond finansira bez pomoći banaka, što preovladava, maksimalni kredit je do 500.000 eura – saopštio je izvršni direktor IRF-a Predrag Poček, piše Pobjeda.

Fond će, kako je objasnio, i ove godine odobravati posebne stimulacije za kredite koji se realizuju na sjeveru Crne Gore, Cetinju i Ulcinju.

– Svaki projekat iz tih opština imaće u startu nižu kamatu za jedan odsto. Ukoliko se ustanovi da je projektom zaposleno pet ili više novih radnika ostvaruje se pravo na snižavanje kamate za jedan odsto – objasnio je Poček.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Dragan Lajović podsjetio je da je u prošloj godini finansirano 200 projekata MSP, preduzetnika i poljoprivrednika. Ukupan iznos sredstava IRF-a iznosi 14,21 milion eura, dok su banke participirale sa 1,7 miliona eura.

– Sjeveru je plasirano 40 odsto sredstava, na jugu deset, u centralnom 49,5 odsto, dok je po djelatnostima 61 odsto plasirano u poljoprivrednu proizvodnju, 25 odsto u usluge i 14 odsto u turizam i ugostiteljstvo – kazao je Lajović.

Predstavnici Fonda su kazali da je trenutno 577 aktivnih partija, od čega je 166 kreditirano direktnom kreditnom linijom fonda.

– Od njih, pet je sa preko 90 dana kašnjenja, što smatram velikim uspjehom s obzirom na ukupnu krizu solventnosti u kojoj se nalazi mikro i mali biznis u Crnoj Gori – ocijenio je Lajović.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *