Colliers: Rastu ulaganja u nekretnine u regionu

Dodajte komentar

Kriza na tržištu investicionih nekretnina očito je završila jer podaci govore da se obim takvih investicija potkraj 2011. u našoj regiji približio pretkriznoj 2007. godini. Analiza očekivanih kretanja tržišta investicija i nekretnina za 13 zemalja istočne i jugoistočne Europe Colliers Internationala pokazuje da je 2011. u taj sektor uloženo više od 12 milijardi eura. To je najviše od 2007. godine, kad je bilo uloženo rekordnih 18 milijardi eura.

Naravno, najviše se ulagalo u najveće zemlje, Rusiju 41 posto te Poljsku i Češku oko 35 posto. Od ukupno 12 milijardi eura ulaganja u regiju, na Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Hrvatsku zajedno odnosi se samo 12 posto ili oko 1,5 milijardi eura.

Investicije dogodine 
Kako objašnjava Vedrana Likan, direktorica Colliersa za Hrvatsku, očekuje se da će naša zemlja jače doći u fokus takvih investicija s ulaskom u Evropsku uniju sredinom iduće godine. “U Hrvatskoj se nastavlja trend naglašen od drugoga kvartala 2011. godine. Pojačano je zanimanje, ali i aktivnost stranih investitora koji već godinama analiziraju potencijal našeg tržišta ili su u posljednjih nekoliko godina već realizovali inicijalne investicije i projekte. Upravo takvi investitori žele kapitalizovati to što već poznaju naše tržište i pritom imaju izrazitu komparativnu prednost pred onima koji će tek početi posmatrati Hrvatsku kao potencijalno evropsko investicijsko tržište”, kaže Likan.

Investicijske nekretnine, koje obuhvataju poslovne prostore, trgovačke centre, hotele i sve ostalo što nije namijenjeno samo za lilne potrebe, cjenovno bi se u 2012. trebale izjednačiti s Evropom. U Colliersu, naime, procjenjuju kako to znači da će se mnoge firme kojima sada ističe najam postojećega poslovnog prostora željeti preseliti u kvalitetniji prostor. Takvih je prostora u Zagrebu sve više, što znači da im pada cijena. Renata Suša iz Colliersa očekuje da bi dalja stabilizacija hrvatske ekonomije trebala dati dodatni zamah razvoju tržišta komercijalnih nekretnina.

Moskva izuzetak
Kao i u cijeloj regiji, u Hrvatskoj je primjetan trend pada cijena najma poslovnih prostora. Analitičari očekuju da će od svih 13 zemalja regije jedino Moskva od glavnih gradova zabilježiti dalji rast najamnina komercijalnih nekretnina. Kad je riječ o segmentu gradnje trgovačkih centara, u Colliersu očekuju pad interesa za investicije u metropolama te koncentraciju na srednje i male gradove na periferiji. Tu je opet izuzetak Moskva, u kojoj se i dalje očekuju snažna ulaganja u tom sektoru. Prema Colliersovoj analizi, investicije u hrvatske maloprodajne kapacitete lani su iznosile 41 milion eura, a odnose se na Konzumovo ulaganje u tri prodajna centra.

Dugoročne investicije
Iako se ni u 2012. godini ne očekuje znatniji rast BDP-a, analitičari su optimistični kad je riječ o investicijama u komercijalne nekretnine. Darrell Šarić, konzultant za trgovačke lance, objašnjava da nije izgledno da će se usporiti tempo gradnje takvih objekata. “To su projekti koji se planiraju za deceniju ili više, a ne za godinu, dvije. Novca na svjetskom tržištu ima, a ozbiljni investitori spremni su za poteze koji će im dugoročno donijeti profit. Činjenica je da će ulaskom u EU poskupjeti zemljište, nekretnine, a i sami troškovi gradnje dovoljan su mamac da se investira i u razdoblju krize”, pojašnjava Darrel Šarić.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *