Kriza sve jača: Deficit budžeta porastao na 143 miliona eura

Dodajte komentar

Deficit budžeta Crne Gore na kraju 2011.godine iznosio je čak 143 miliona eura ili 4,37 odsto procijenjenog BDP-a, uzrokovan prije svega manjim prihodima od planiranih, najsvježiji podaci su Ministarstva finansija dostavljeni Portalu Analitika. Poređenja radi, deficit budžeta za 2010. godinu je bio oko 84,5 miliona eura.

Da stanje u državnoj kasi nije dobro pokazuju fiskalni podaci za decembar.

Oni pokazuju pad prihoda u odnosu na planirane od skoro 15 odsto, što je uz visok nivo izvršenih rashoda -174 miliona eura ili 5,3 odsto BDP-a dovelo do budžetskog deficit samo u decembru od 61,33 milona.

– Da bi se isfinansirao ovako visok nivo potrošnje i otplate duga, nivo državnog duga u decembru je porastao za oko 26 milion eura. Fiskalni podaci za decembar znatno su pogoršali rezultat na nivou čitave godine, kažu u Ministarstvu finansija.

Značajan pad je zabilježen kod poreza na dohodak i (-8,9 odsto), doprinosa (-30 odsto), kao posljedica nenaplaćenih poreskih potraživanja i carina (-5,7 odsto) usljed primjene CEFTA sporazuma. Izdaci državnog budžeta su nešto viši u odnosu na 2010. i iznose 1.261,44 miliona eura, što predstavlja povećanje od oko 3 odsto, dok su u odnosu na planirane neznatno veći. Posmatrano pojedinačno, najveće poćedanje u rashodima odnosi se na socijalna davanja – sa povećanjem od preko 30 miliona eura. Najveće negativno odstupanje u odnosu na plan, oko 10 odsto, i u odnosu na prošlogodišnji iznos, oko 70 odsto, čine rashodi za kamate, za koje smo u prethodnoj godini izdvojili 51 miliona eura, navode iz Ministarstva finansija.

Izvorni budžetski prihodi u 2011. iznosili su 1.118,55 miliona eura ili 34,18 odsto procijenjenog BDP-a za 2011. (3.273,00 miliona eura), dok su u odnosu na prošlu godinu niži za 1,89 odsto, a u odnosu na planirane niži za oko 4,5 odsto. Povećanje prihoda u odnosu na prošlu godinu po osnovu akciza na proizvode je očekivano, a treba posebno istadi poboljšanu naplatu PDV-a i poreza na dobit, za 7,15 odsto i 77,27 odsto respektivno, što govori o smanjenju sive ekonomije, ali i o vitalnosti koju pokazuje crnogorska ekonomija u prethodnoj godini, zaključuli su iz Ministarstva finansija.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *