Ekonomska situacija u Crnoj Gori veoma neizvjesna

Dodajte komentar

Postojeća ekonomska situacija kako u svijetu, tako i u Crnoj Gori je veoma neizvijesna, ocijenjeno je konstitutivna sjednici Savjetodavnog odbora Centralne banke Crne Gore CBCG.

Saopšteno je da se preko transmisionih kanala (finansijski i trgovinski) kriza prenosi u Crnu Goru, počevši od finansijskih kanala, koji podrazumijevaju smanjenje priliva stranog kapitala, postepeno „presušivanje” izvora finansiranja od strane matičnih banaka prema njenim subsidijarima. 

“Takođe,  značajni kanal transmisije krize predstavlja i deficit tekućeg računa bilansa plaćanja, kroz slabljenje izvoza kao i smanjenje doznaka”, ističu u CBCG.
Navodi se da je poseban akcenat stavljen na značaj daljeg oporavka bankarskog sistema, kao jednog od najznačajnijih zamajaca očuvanja stabilnosti finansijskog sistema, posebno u trenutku kada je u toku proces izrade Nacionalnog Plana za vanredne situacije.

Odbor je tretirao i pitanje  kreiranja ekonomske politike u situaciji “kreditnog grča”, odnosno aktuelne situacije u kojoj se i finansijski  i realni sektor ponašaju racionalno, odnosno u skladu sa svojom procjenom rizika, koja rezultira nedovoljnom kreditnom aktivnošću, jer  svako od aktera čeka potez suprotne strane – realni sektor smanjenje kamatnih stopa banaka, a one ponudu manje rizičnih projekata, uz međusobno optuživanje zbog neefikasnog poslovanja.

Diskutovalo se i o socijalnoj politici, čiji značaj i aktuelnost postaje naglašen u postkriznom periodu i u periodu kad se očekuje novi talas krize.

Naglašen je značajan strukturni  problem na tržištu rada, koji se odnosi na visoku nezaposlenost mladih.

“Zaključeno je da u ovom momentu treba da postoji visok nivo socijalnog dijaloga u cilju traženja novih radnih mjesta prije svega za mlađu, kvalifikovanu populaciju”, ističe se u saopštenju.

Osim toga diskutovano je i na temu aktuelne  dužničke krize zemalja eurozone,  sa osnovnom porukom da buduća vizija Evropske unije počiva na obezbjeđenju fiskalne održivosti, neophodnim ekonomskim reformama u cilju kreiranja jedinstvenog tržišta (s tim u vezi naglašeno je da je evropsko tržište još uvijek fragmentirano), i na promociji inovacija.

Data je puna podrška implementaciji stresnog testiranja bankarskog sistema, koja je u toku, uz obezbijeđenu tehničku pomoć eminentnih inostranih stručnjaka i predstavnika ECB-a, koja treba da doprinese boljoj procijeni rizika i shodno tome daljim pravcima djelovanja  Centralne banke Crne Gore.

Članovi Savjetodavnog odbora su: Dr Isak Adižes (Ichak Adizes), direktor Adizes Instituta u Kaliforniji,  Dr Marko Backović, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Dr Vesna Kardžić, prodekan na Ekonomskom fakultetu u Podgorici,  Dr Željko Bogetić, Dr Jadranka Kaluđerović, profesor na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis, Krunislav Vukčević, član Savjeta Centralne banke Crne Gore u dva prethodna saziva, Dr Mlađen Šljivančanin, profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici u penziji i Dr Džef Pju (Geoff Pugh), profesor na Stafordširskom Univerzitetu u Velikoj Britaniji.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *