Kina se otvara za zapadne kartice

Dodajte komentar

Američka finansijska korporacija Sitigrup saopštila je da je dobila dozvolu za izdavanje kreditnih kartica u Kini.

To je prva inostrana banka koja je dobila takvu dozvolu, s obzirom da je ogromno kinesko tržište kreditnih kartica uglavnom zatvoreno za inostranu konkurenciju.

Odobrenje za izdavanje kreditnih kartica dala je tom američkom bankarskom džinu kineska Komisija za regulisanje bankarskog tržišta.

“Ovo odobrenje predstavlja značajnu prekretnicu u nastavku širenja poslovanja Sitija u Kini”, izjavio je izvrši direktor Sitigrupa za azijsko-pacifički region Stiven Berd.

Sitigrup, koja u Kini već emituje debitne kartice, smatra da će joj ova dozvola znatno povećati konkurentnost na kineskom tržištu.

Do sada je dozvolu za emitovanje kreditnih kartica u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sa 1,3 milijarde stanovnika dobila samo jedna banka van kontinentalnog dijela Kine – “Banka istočne Azije” iz Hongkonga, poluautonomne teritorije pod kontrolom Kine.

Mnoge strane finansijske institucije se žale da su za njih vrata kineskog bankarskog tržišta zatvorena, uprkos tome što je Peking djelimično otvorio taj sektor nakon ulaska u Svjetsku trgovinsku organizaciju 2001.

Američka Trgovinska komora u Kini je u svojoj “Bjeloj knjizi” iz 2011. ukazala da je kineski bankarski sektor “i dalje uglavnom zatvoren za stranu konkurenciju”.

“Mada su inostrane banke napravile izvjestan prodor na kinesko tržište, one čak i sada posjeduju svega 1,77 odsto ukupne kineske finansijske imovine”, ukazala je Komora.

Banka Sitigrup je prošle godine dobila pristup u tri kineska grada, čime je broj njenih korporativnih filijala u toj zemlji povećan na 13, a ekspozitura na 46. Ta banka je takođe dobila odobrenje kineske vlade za osnivanje zajedničkog preduzeća za investiciono bankarstvo u Kini u saradnji sa kineskom finansijskom kompanijom “Orijent sekjuritis”.

izvor: capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *