Uspon Apple-a i sunovrat Nokie

Dodajte komentar

Kompanija Epl je u četvrtom tromjesečju 2011. obezbijedila oko 75 odsto ukupnog profita svjetske industrije mobilnih telefona.

Iako je u tom periodu na tržište lansirala samo devet odsto aparata, proizilazi iz istraživanja analitičke kompanije “Asymo”.

Ovakav uspjeh Epl je ostvario zahvaljujući popularnosti smartfona “ajfon” koji se prodaje uz mnogo veću maržu od budžetskih telefona i smartfona.

U četvrtom kvartalu prošle godine kompanija je ostvarila novi rekord prodavši više od 37 miliona “ajfona”, što joj je donijelo liderske pozicije među proizvođačima smartfona.

Od pojave “ajfona” prve generacije 2007, američka kompanija je plasirala više od 183 miliona ovih aparata.

Ne tako davno stub industrije mobilnih telefona bila je finska kompanija Nokia, koja je 2007. ostvarivala oko 60 odsto zarade u industriji mobilnih telefona, ali je za samo četiri godine došlo do radikalnih promjena.

Iako Nokia ostaje jedan od najvećih proizvođača telefona, u ukupnoj zaradi tržišta u četvtom kvartalu učestvovala je sa samo 1,8 procenata.

Prema podacima analitičke kompanije IDC, u četvrtom kvartalu 2011. proizvođači su na tržište lansirali 427,4 miliona mobilnih telefona i smartfona.
Najveći konkurent Epla, južnokorejski proizvođač Samsung u profitu tržišta mobilnih telefona je učestvovao sa samo 16 procenata. Na taj način, 91 odsto zarade od prodaje telefona u svijetu ostvaruju samo dvije kompanije.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *