Vlada: Moguće zaduženje kod poslovnih banaka kako bi održala finansijska stabilnost

Dodajte komentar

Jedna od opcija je i komercijalno zaduživanje na domaćem tržištu, jer smatramo da sve opcije moraju biti otvorene i, sa punom pažnjom, razmatrane, kako bismo odabrali najpovoljnije izvore finansiranja, kažu u Ministarstvu finansija.

Crnogorska Vlada će, najvjerovatnije, zatražiti kredit kod poslovnih banaka na domaćem tržištu u cilju održavanja finansijske stabilnosti, saznaje Portal Analitika.

Izvori našeg portala tvrde da Vlada razmatra mogućnost da se zaduži oko 22 miliona eura kod podružnica evropskih banaka koje posluju u Crnoj Gori.

Kao razlog zaduženja, izvori našeg portala navode nešto slabije prihode budžeta, ali i mogućnost aktiviranja garancija Kombinata aluminijuma, jer ruski suvlasnik nije u stanju da vraća dugove. Iz Vlade je najavljeno da će država najvjerovatnije preuzeti plaćanje kredita koji je KAP podigao kod Dojče banke u iznosu od 22 miliona eura – za koji je Vlada izdala garancije.

U Ministarstvu finansija je rečeno Portalu Analitika, da Vlada trenutno razmatra sve opcije zaduživanja u cilju održavanja finansijske stabilnosti.

– Jedna od opcija je i komercijalno zaduživanje na domaćem tržištu, jer smatramo da sve opcije moraju biti otvorene i, sa punom pažnjom, razmatrane, kako bismo odabrali najpovoljnije izvore finansiranja, kažu u Ministarstvu finansija, podsjećajući da u evropskoj ekonomiji vlada nestabilnost.

– Zbog ozbiljnih problema sa kojima se suočava svjetska, a posebno evropska ekonomija i izražene neizvijesnosti, međunarodna finansijska tržišta karakteriše velika nestabilnost i zatvorenost. Usljed toga, mogućnost obezbjeđenja sredstava na komercijalnom tržištu predstavlja veliki izazov, ne samo za Crnu Goru, već i za veliki broj evropskih država, kako sa apekta mogućnosti nalaženja finansijskih sredstava, tako i sa aspekta njihove cijene.

Ova realnost nas obavezuje na nastavak napora koji se, u prvom redu, odnose na definisanje i iznalaženje najpovoljnijih izvora finansiranja. U tom smislu, razmatramo i analiziramo sve mogućnosti zaduživanja u toku 2012. godine, kako bismo smanjili zavisnost od poremećaja na međunarodnom finansijskom tržištu, navode iz Ministarstva finansija, dodajući da je obezbijeđen kredit kod Svjetske banke.

– Obezbijedili smo kredit Svjetske banke i time osigurali stabilnost javnih finansija za početak godine, koga uvijek obilježava manji priliv sredstava u Budžet. Vodimo dalje pregovore sa ovom institucijom u cilju dobijanja garancija za komercijalni kredit, koje bi nam obezbijedile povoljnije uslove, zaključili su iz Ministarstva finansija.

izvor: portalanalitika.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *