Venecuela i doslovno leži na zlatu

Dodajte komentar

Venecuela je vratila u zemlju veliku većinu svojih rezervi zlata, u okviru plana koji je prošle godine doneo predsednik te zemlje Ugo Čavez, kažu zvaničnici. Zlato koje je iz inostranstva vraćeno u tu južnoameričku zemlju vredno je procenjenih devet milijardi dolara.

“U toku je završna faza realizacije tog plana koji se dosledno sprovodi. Za dva meseca smo na naše tle vratili oko 160 tona zlata”, kaže guverner centralne banke Venecuele Nelson Merentes.

Čavez je prošle godine objavio plan o vraćanju 211,35 tona zlatnih poluga koje je Venecuela držala u inostranstvu, u vrednosti od procenjenih 11 milijardi dolara, prenela je agencija AFP.

Oko 80 odsto tih zlatnih rezervi čuvano je u Britaniji, pre svega u trezoru Banke Engleske.

Merentes je ukazao da će približno 50 tona venecuelanskog zlata ostati u inostranstvu, sa ciljem da zemlja može da obavlja određene finansijske transakcije.

Zvanični podaci pokazuju da Venecuela poseduje oko 365 tona zlata u rezervama, što je 15. po veličini količina na svetu.

Čavez je takođe objavio nameru da povrati oko 6,2 milijarde dolara vredne likvidne imovine ili obveznica kojima se može trgovati, a koje se nalaze u bankama Švajcarske, Britanije, Francuske i SAD i da ih prenese u institucije u “prijateljskim” zemljama, kao što su Kina, Rusija i Brazil.

izvor: b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *