Nacionalne aviokompanije tonu, niskobudžetnim prija kriza

Dodajte komentar

Španska aviokompanija “Span air” podnijela  je zahtjev za dobrovoljni bankrot, izjavili su juče zvaničnici, tri dana nakon što je iznenada zaustavila sve letove zbog čega je ostalo blokirano nekoliko hiljada putnika.

Viši sud Katalonije saopštio je da je aviokompanija u zahtjevu, koji će biti razmatran pred trgovinskim sudom u Barseloni, proglasila da ima više od 300 miliona evra u obavezama.

Neimenovani zvaničnik sindikata rekao je da se očekuje da će “Span air” iznijeti regulacioni plan za sve ili određeni broj od 2 400 zaposlenih. Kompanije moraju da iznesu slične planove prije nego što otpuste zaposlene.

Najmanje 37 000 putnika pogođeno je odlukom “Span air”-a da obustavi sve operacije.

Ovo je treći španski avioprevoznik koji je u proteklih pet godina bankrotirao nakon”AirMadrida” 2006. i “AirCometa” 2009. godine.

*** ***

Mađarska državna aviokompanija “Malev” ostala je bez para jer mora da vrati državnu pomoć u visini od nekoliko stotina miliona dolara iz prethodnih godina.

Samo nekoliko sati nakon što je vlada počela da priprema restrukturalizaciju dugogodišnjeg gubitaša s ciljem da spriječi bankrot, rukovodstvo firme objavilo je da od februara nema riješeno finansiranje. Vlada firmu smatra od strateškog značaja i najavila je pomoć.

Malev” u godišnjem prometu budimpeštanskog aerodroma učestvuje sa 40 procenata.

Izvršni direktor Lorant Limburger je na sastanku rukovodstva obavijestio upravni odbor da, uprkos poboljšanju poslovnih rezultata, finansiranje preduzeća krajem januara postaje neodrživo i nije riješeno, navedeno je u saopštenju za medije kompanije.

Preduzeće priznaje da su varijante za moguća rješenja znatno ograničene.

Situaciju mađarske aviokompanije značajno je zakomplikovalo nedavno saopštenje Evropske komisije da “Malev” mora da vrati državnu pomoć od nekoliko stotina miliona dolara koju je dobila u periodu od 2007. do 2010.

Suma koju firma treba da vrati, prema Rojtersu, odgovara prometu kompanije za cijelu 2010. godinu.

*** ***

Najveći evropski niskobudžetni prevoznik Rajaner nadmašio je očekivanja analitičara i ostvario neto profit od 15 miliona evra zbog veće cijene karata za 17 odsto.

Irska avikompanija podigla je prognozu rasta profita, ističući da je povećanje cijena karata uglavnom iskorišćeno za pokriće nabavke skupog goriva.
Veće cijene uticale su na pad obima putničkog prevoza za dva odsto, a kompanija je bila prinuđena da prizemi 80 od njenih 270 aviona tokom zime zbog visokih izdataka za gorivo, prenijele su agencije.

“Rajaner” je imao relativno dobar poslovni rezultat zbog toga što je mogao da povećava cijene koje su i pored toga bile niže od konkurentskih firmi, kaže analitičar brokerske kuće “Merion” u Dablinu Džerard Mur.

Irski prevoznik je objavio podatke o dobrom poslovanju i visokoj stopi rasta prihoda poslije britanskog skupljeg rivala “Izidžet” čija je zarada smanjena zbog skupog goriva i posrnule globalne privrede.

Ukupan promet “Rajanera” u posljednjem tromjesečju bio je 844 miliona evra, više od prosječne procjene analitičara od 819 miliona evra.

“Rajaner” očekuje da će broj putnika u 2011 biti oko 80 miliona, u odnosu na 76 miliona u 2010. Uprava kompanije nije promjenila plan kupovine dividendi do 500 miliona evra u 2013, ali je kao “čistu spekulaciju” ocijenila tvrdnju da će sličnu sumu isplatiti kasnije.

Njemačka “Lufthanza” i “Er Frans-KLM” smanjili su procjenu rasta profita nakon skoka cijene goriva i umanjili planove širenja u 2012. godini.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *