Bankarski sektor pritisnuo evropske berze

Dodajte komentar

Evropske akcije oslabile su danas nakon što je bankarski sektor pogodila zabrinutost zbog otegnute potrage za rješenjem grčkog duga.

Indeks Londonske berze FTSE oslabio je 0,8 odsto na 5.685 bodova, indeks Frankfurtske berze DAX za 0,7 odsto na 6.466 bodova, dok je pariški DAX bio u minusu 1,1 odsto i iznosio 3.282 boda.

Najveći su gubitnici na početku nedjelje bile banke, koje pritišću dugotrajni i napeti pregovori Grčke i vlasnika njenih državnih obveznica o restrukturiranju 200 milijardi evra grčkog duga. Investitori se nadaju sporazumu kako bi se izbjegao bankrot Grčke, koji bi mogao izazvati haos u finansijskom sistemu i pogoditi dobit kompanija.

“Danas investitori ponovo razbijaju glavu oko toga može li se riješiti problem Grčke, te hoće li privatni investitori prihvatiti odgovarajuće gubitke”, tumači Richard Batty iz kompanije Standard Life Investments. Banke su u prosjeku u takvom okruženju izgubile na vrijednosti tri odsto, pri čemu je Deutsche Bank bio u minusu 3,7 odsto, a Commerzbank 3,4 odsto. Francuske banke dodatno je pogodila najava francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uvođenju poreza na finansijske transakcije po stopi od 0,1 odsto. Tako su Societe Generale i Credit Agricole oslabile između 4,9 i 5,6 odsto.

Investitori strahuju da bi i Portugal mogao krenuti stopama Grčke, pa su portugalske obveznice i akcije pod znatno većim pritiskom nego one ostalih zaduženih zemalja evrozone. Skepsa okružuje i današnji samit. Investitori drže da će evropski lideri teško pomiriti štednju i rast na skupu na kojem bi trebao biti dogovoren trajni stabilizacioni fond za evrozon i završni detalji pakta za strožu fiskalnu disciplinu.

“Problem sa samitima je taj što s vremenom donose sve veće razočaranje a nikako da dobijemo precizno trasiran put izlaska iz evropske dužničke krize”, tumači Batty. Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,5 odsto, na 8.793 boda.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *