Evropa je tempirana bomba, prijeti svima i treba je deaktivirati!

Dodajte komentar

Kriza u eurozoni predstavlja tempiranu bombu koja prijeti svjetskoj ekonomiji i međunarodna zajednica mora djelovati brzo i agresivno kako bi je deaktivirala, kazao je meksički predsjednik Felipe Calderon u govoru uoči Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

U svom govoru, kojeg prenosi The Wall Street Journal, Calderon je povukao paralele s krizom u Meksiku 1995. godine, ponudivši lekcije evropskim dužnosnicima. Rješenje meksičke krize bilo je moguće jer je zemlja brzo krenula u dalekosežne i duboke fiskalne prilagodbe, bez obzira na “ekonomsku bol” koju je to moglo izazvati, oslonivši se na veliku međunarodnu finansijsku potporu, prvenstveno SAD-a. 

Isti principi trebali bi se primijeniti u problematičnim zemljama eurozone, premda će prisutnost zajedničke valute i nedostatak mogućnosti devaluacije zahtijevati veću akciju, smatra meksički predsjednik. Svijet ima “tempiranu bombu i ta bomba je u Evropi”, kazao je.

Calderon je prije svog govora u razgovoru za WSJ poručio kako je za potpuni oporavak Evropi potrebna realna depresijacija eura. Smatra da bi takva depresijacija trebala biti značajna, premda nije precizirao koliko. Upoređujući evropsku krizu sa situacijom u Latinskoj Americi prije dva desetljeća, Calderon zajedničku evropsku valutu vidi kao nedostatak. “U 1980-ima i 1990-ima nismo imali ograničenje jedinstvene valute”, rekao je. Meksička devaluacija i fleksibilne valute u regiji, omogućili su zemlji da smanji plate i ostale troškove u relativnom smislu, kazao je u razgovoru. “Bili smo u mogućnosti brzo namjestiti rast i oporaviti izvoz”. Nasuprot tome, u Evropi “ne možete depresirati troškove” ili preduzeti druge korake za poboljšanje konkurencije, kaže Calderon.

Evropska kriza takođe treba predstavljati imperativ svjetskoj zajednici da ojača međunarodne institucije kao što su MMF i Evropski fond za finansijsku stabilnost, kazao je Calderon u svom govoru. Istovremeno, pozvao je na čvršću i globalno koordinisanu finansijsku regulaciju prije nego što to postane skuplje napraviti u budućnosti.

izvor: poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *