Ministarstvo finansija: Ispunjeni uslovi za povlačenje kredita Svjetske banke

Dodajte komentar

Crna Gora ispunila sve uslove za povlačenje sredstava DPL kreditnog aranžmana koji je Crna Gora, u septembru 2011. godine, zaključila sa Svjetskom bankom.

Kreditna sredstva Svjetske banke, u iznosu od 80 miliona dolara, odobrena su pod veoma povoljnim uslovima i predstavljaju razvojnu podršku budžetu.

Kamatna stopa je vezana za šestomjesečni eurski EURIBOR uvećan za kamatnu maržu od 0,80% – trenutno iznosi 2,7%. Period otplate je 20 godina, uključujući grace period od 5 godina.

Proces odobravanja DPL kreditnog aranžmana započeo je aprila 2009. godine. Dobijanju uslova efektivnosti prethodili su intenzivni pregovori između predstavnika Ministarstva finansija, Centralne banke i Svjetske banke, a glavni uslov za njegovo odobrenje bio je postizanje zadovoljavajućeg nivoa makroekonomske stabilnosti i stabilizacija u oblasti finansijskog i bankarskog sistema.

Predložene reforme Svjetske banke, koje su istovremeno i  sastavni dio strategije Crne Gore za pristupanje EU, odnosile su se na: održavanje povjerenja na tržistu, jačanje okvira likvidnosti banaka, ocjena i rješavanje ranjivosti u bankarskom sektoru, jačanje regulativnog okvira, restruktuiranje problematičnih banaka.

Ispunjenje navedenih uslova dovelo je do donošenja odluke o operativnosti sredstava DPL kreditnog zaduženja.

Ovaj čin, kojim je Svjetska banka ukazala povjerenje Crnoj Gori, važan je korak u izgradnji sistema baziranog na principu dugoročne održivosti javnih finansija. Dobijanje kredita po veoma povoljnim uslovima će dodatno unaprijediti osnovne karakteristike državnog duga Crne Gore u dijelu smanjenja ponderisane kamatne stope i dužeg prosječnog roka otplate.

izvor: Zvanično saopštenje

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *