BiH i dalje ne otplaćuje inostrani dug, prijeti novi pad kreditnog rejtinga

Dodajte komentar

Britanski veleposlanik u BiH Nigel Casey upozorio je kako toj zemlji prijeti novi pad kreditnog rejtinga. To će se najvjerojatnije dogoditi ne pronađe li se do kraja sedmice rješenje za državni budžet kako bi se mogli plaćati dospjeli strani dugovi.

Nepronalaženje rješenja takođe bi umanjilo povjerenje javnosti u sposobnost bosanskohercegovačkih političara da sprovedu sporazum postignut 28. decembra 2011.

Međunarodna zajednica podstiče tijela vlasti u BiH da odmah djeluju kako bi se stvorio pravni temelj za državni budžet za 2011. godinu i otvorio put za skori sporazum o budžetu za 2012. godinu.

Otplatu dospjelih stranih dugova BiH je morala prekinuti jer službeno nije objavljen budžet za 2011. godinu ni zakon o njegovom izvršenju, iako je parlament BiH 30. decembra prošle godine donio odgovarajuće odluke o tome.

Samo na temelju zakonito prihvaćenog budžeta može stupiti na snagu odluka o tromjesečnom privremenom finansiranju koju je usvojilo vijeće ministara kao mjeru kojom treba osigurati dodatno vrijeme za politički dogovor o budžet za ovu godinu.

Ima li BiH uopće budžet?

Ministar finansija BiH Dragan Vrankić prošle je sedmice izjavio kako mu ni samom nije jasno zbog čega odluka o budžeta za 2011. nije objavljena u “Službenom istu BiH” odnosno ima li država uopšte budžet ili ne.

Upozorio je kako nema zakonske osnove da u postojećim okolnostima bilo ko potpiše odluke o plaćanju dospjelih rata inostranog duga.

izvor: manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *