Guardian: Ima li zavjere rejting agencija?

Dodajte komentar

Za mnoge Evropljane se pokazalo da je petak, 13. januar uistinu bio nesrećan dan. Istina, još nema analiza da li je ponedeljak nešto srećniji, no toga dana se Francuska vratila na najviši kreditni rejting, iako će biti pod monitoringom celi prvi kvartal 2012.

Ima li zavere, kao što su skloni tvrditi u Parizu? Naime, Velika Britanija je, po S&P-u, zadržala status AAA, iako su njeni ekonomski pokazatelji lošiji, a državni deficit viši nego kod Francuza. To je podstaklo sumnju u takozvanu anglo-američku zaveru bonitetnih agencija protiv Francuske.

Čeka se stav treće svetske agencije Fitch, ali ona je u 80-postotnom francuskom vlasništvu.

Analitičari ponavljaju da pravi razlog snižavanja rejtinga leži u lošim političkim odlukama unutar evrozone. Mere štednje ne podstiču razvoj privrede, a finansijska previranja vuku prema dnu i zdrave ekonomije.

Čak je i slom prošlonedeljnih pregovora o reprogramiranju grčkog duga vezan za poslednje akcije u evrozoni.

Države članice evrozone konačno bi trebale shvatiti zašto su ocene bonitetskih agencija takve kakve jesu.

Prošle jeseni evropolitičari su isticali da je glavni problem nedostatak industrijske konkurentnosti i transparentnosti. No, pokazalo se da glavni problem u prirodi finansijskog sistema koji je na snazi bio poslednjih decenija. Upravo je takav sistem omogućio bonitetnim agencijama da „drmaju“ evropskim i svetskim tržištima.

Uspostavljena je finansijska regulativa koja je zavisila od kreditinog rejtinga. Kapital je određivan na osnovu sposobnosti finansijskih institucija da pozajmljuju novac.

Takođe je zahtevano da određene finansijske institucije (npr. penzijski fondovi, osiguravajuća društva), ne smeju posedovati imovinu koja je ispod određene minimalne kreditne sposobnosti. Takva regulativa je omogućila uticaj bonitetnih agencija.

Amerikanci su ipak pokušali nešto učiniti pa je njihov regulatorni sistem nešto manje zavisan od kreditnog rejtinga. Tvrdnjom da su bonitetne agencije suviše moćne, zaboravilo se da su im to same države omogućile donošenim propisima.

Složena priroda finansijskog sistema je stvorila i povećanu zavisnost od ocena agencija.

izvor: economy.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *