Euro na najvišem nivou u dvije sedmice

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene dionica jutros dosegnule nove najviše nivoe u dva mjeseca, dok se kurs eura probio iznad 1,29 dolara, jer su ulagače ohrabrile naznake jačanja američke ekonomije, ali i ublažavanja evropske dužničke krize.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,5 posto, a više od 1 posto porastao je i južnokorejski Kospi indeksi.

Cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Šangaju porasle su između 0,5 i 0,9 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, dosegnuvši nov najviši nivo u dva mjeseca. Od početka godine taj je indeks osvojio 7 posto.

Bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih banaka i kompanija oraspoložili su azijske ulagače jer ukazuju na jačanje privrede SAD-a, najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Na to ukazuju i podaci o prošlosedmičnom padu nezaposlenosti u najvećoj svjetskoj ekonomiji na najniži nivo u gotovo četiri godine.

Ulagače su oraspoložile i uspješne aukcije obveznica članica eurozone. Juče je Španija prodala više dugoročnih obveznica nego što se očekivalo, dok su prinosi na francuske dugove pali, premda je prošle sedmice Standard & Poor's smanjio vrhunski kreditni rejting te članice eurozone.

Strahovanja od širenja dužničke krize ublažile su i vijesti o napretku u pregovorima grčke vlade i banaka o refinansiranju dugova Atine i otpisu dijela njezinih obveza.

“Bolji makroekonomski podaci u SAD-u, napredak u grčkim pregovorima i uspješne aukcije obveznica u eurozoni poboljšali su raspoloženje na tržištu“, navode analitičari Barclays Capitala u bilješci klijentima.

Zahvaljujući naznakama ublažavanja dužničke krize, posljednjih dana euro jača. Jutros je njegov kurs dosegnuo 1,2973 dolara, najviši nivo u dvije sedmice, dok je juče u ovo doba iznosio 1,2860 dolara.

Zbog toga je evropska valuta na putu da ostvari najveći sedmični rast u posljednja tri mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je s jučerašnjih 98,70 na 100,10 jena.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegov kurs porastao s jučerašnjih 76,75 na 77,10 jena.

Posljednjih se dana cijena nafte stabilizirala. Nakon što je juče oslabila za 20-ak centi, jutros je terminska cijena ‘crnog zlata’ na berzi u New Yorku porasla za 10-ak centi, na 100,50 dolara po barelu.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *