Lukšić: Nije realno poništavanje privatizacije “Telekoma”

Dodajte komentar

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić smatra da nije realno poništavanje privatizacije crnogorskog “Telekoma”. Ukoliko dođe do parlamentarne istrage, Lukšić je rekao da će se odazvati pozivu, ali da “prije svega treba dozvoliti Tužilaštvu da odradi svoj posao, jer je svima u interesu da se dođe do istine”.

“Ne vidim da je realno poništavanje privatizacije. Jedno je privatizacioni postupak na koji, ako se ne varam, nije bilo žalbi. Drugo je ono što se dešavalo u narednoj fazi. Da li je realna sumnja da se dio novca iskoristio za korumpiranje i da li postoje falsifikovani ugovori je nešto što je išlo u narednoj fazi”, rekao je Lukšić podgoričkoj Atlas televiziji.

Krajem prošle godine “Dojče telekom” i njegova mađarska podružnica “Mađar telekom” pristali da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

U tužbi je navedeno da je “Mađar telekom” podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju “Telekoma” Crne Gore.

Nagodbom je riješena istraga koju su više od pet godina sprovodili američko Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrijednosti protiv “Dojče telekoma”, većinskog vlasnika “Mađar telekoma”.

“Mađar telekom” je 2005. godine za paket državnih akcija “Telekoma” Crne Gore platio 114 miliona evra i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima.

Ugovor o prodaji 51,12 odsto akcija “Telekoma” Crne Gore mađarskoj kompaniji potpisali su 15. marta 2005. godine predstavnici crnogorske Vlade, Zavoda za zapošljavanje i “Mađar telekoma”.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *