INA traži naftu na 60 kilometara od Dubrovnika

Dodajte komentar

Hrvatska naftna kompanija INA sa dva istraživačka broda “Oceanic Challenger” i “Kasandra V” traži naftu i plin na oko 60 kilometara od Dubrovnika.

Hrvatski mediji javili su da se odavno zna da u južnom Jadranu postoje nalazišta prirodnog plina i nafte, ali su ranije istraživanja bila neisplativa zbog tadašnje niske cijene energenata, pa je bušenje na velikim dubinama bilo neisplativo, prenosi biznis.ba.

S povećanjem cijena nafte i plina moguća nalazišta na velikim dubinama postala su rentabilna, a pretpostavlja se da u južnom Jadranu postoje velike zalihe nafte i plina.

Iz INA-e kažu da je krajem 2011. godine započeto snimanje na srednjem i južnom Jadranu, a za ove radove je prošle godine angažovana kompanija CGG.

Ugovor je navodno vrijedan više od 6,6 miliona eura.

Studija Hrvatskog geološkog instituta 2009. godine otkrila je na području Dubrovačko-neretvanskog kantona značajne zalihe prirodnog plina, koji može biti povezan sa naftom.

Istraživanja stručnjaka ruskog “Gaspromnjefta” ranije su pokazala da i Konavsko polje leži na značajnim količinama nafte.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *