Zlato i američki dolar u 2012. najpoželjniji

Dodajte komentar

Prema istraživanju koje je provela japanska banka Nomura, investicijski hitovi za 2012. godinu bit će zlato i američki dolar.

Zlato je izabralo 19,5 posto od ukupno 164 ispitana investitora. Oni ga planiraju kupiti  sada i zadržati ga do kraja godine. Kao druga najpoželjnija investicija navode se dionice u koje bi uložilo oko 13 posto investitora, prenosi rezultate istraživanja CNBC.

Među valutama, u istraživanju je najbolje prošao američki dolar za koji se odlučilo 40 posto ispitanika. Slijedi ga sa 14 posto kineski juan i japanski jen u koji bi uložilo nešto malo više od deset posto investitora.

Deset posto investitora prema istraživanju uložilo bi u neku drugu valutu, a najpoželjnija im je norveška kruna. Slijedi je švedska kruna i kanadski dolar.
Kao najpopularniji mjesec za investiranje izabran je mart. Za njega se je odlučilo 20 posto ispitanih investitora, a slijedi ga april sa 16 te februar i maj sa deset posto. Isto tako, februar, mart, april i maj spomenuti su kao mjeseci u kojima investitori vide rast prihoda na dionice u perifernim zemljama eurozone.

Američkim desetogodišnjim obveznicama investitori predviđaju prinos od 2,21 posto na kraju 2012. godine.

Istraživanje je takođe pokazalo da 60 posto ispitanih misli da će jedna ili više zemalja ove godine napustiti euro kao svoju valutu.

izvor: business.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *