Euribor ne bi trebao da pada

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) je u novembru i decembru prošle godine smanjila referentnu kamatnu stopu u zoni evra, oba puta za 0,25 procentnih poena.

Savet Evropske centralne banke (ECB) na današnjem sastanku, prema mišljenju većine analitičara neće smanjiti referentnu kamatnu stopu u zoni evra. Međutim, investitori će željno iščekivati mišljenje predsednika Evropske centralne banke Marija Draghija o tome kakvu ulogu ECB može da igra u rešavanju krize u evro zoni.

ECB je u novembru i decembru smanjila referentnu kamatnu stopu u zoni evra, oba puta za 0,25 procentnih poena. Trenutno je referentna kamatna stopa na rekordno niskom nivou od jedan odsto.Nakon današnjeg sastanka će najverovatnije ostati na istom nivou prognoziraju analitičari a mišljenja sumira američka novinska agencija AP.

Neki podaci ukazuju na stabilizaciju privrede u evro zoni

Ekonomisti očekuju da se održi kamatna stopa na nivou od 1 odsto uglavnom na osnovu nekih podataka koji ukazuju na stabilizaciju privrede u evro zoni. Već u decembru je predsednik ECB-a Draghi naglasio da Savet odluku o smanjenju kamatne stope nije doneo jednoglasno i da su se neki članovi protivili novim smanjenjima kamatne stope.

Međutim, iznenađujuće odluke su moguće, kažu ekonomisti. Konkretno, to bi moglo biti zbog nedavnih velikih promena u rukovodstvu Evropske centralne banke.

Više oči okrenutih u Draghija

Javnost će pomno pratiti Draghija, naročito njegove procene kretanja privrednog rasta u evro zoni. Verovatno će Draghi danas nagovestiti dalje poteze ECB u borbi protiv dužničke krize u evrozoni.

izvor: rast.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *