CG: Stranci vlasnici 1,39 odsto nekretnina

Dodajte komentar

Informacija lista “Nova gazeta” da ruski političari, moćnici i tajkuni imaju u posedu čak 40 odsto crnogorskih nekretnina nije tačna.

To je u utorak saopšteno iz Uprave nekretnina Crne Gore, po čijim podacima iz katastra ruski državljani imaju registrovano svega oko jedan odsto vlasništva na kuće, hotele i druge nekretnine.

– Stranci u Crnoj Gori imaju ukupno 1,39 odsto vlasništva nad nekretninama – kažu u Upravi.

Reč je o podatku iz 2007. godine, kada je, praktično, završen “ruski udar” i zlatno doba prodaje zemljišta, kuća, celih hotelskih kompleksa za basnoslovne sume biznismenima iz celog sveta.

Dobar deo tih kupoprodaja, međutim, obavljen je u ime tek osnovanih firmi, pošto po crnogorskom zakonu strani državljani ne mogu da budu vlasnici zemljišta. Zato su se milijarderi iz Rusije pojavljivali kao “investitori”, ali je, pokazalo se vremenom, retko ko od njih zaista i izgradio najavljene turističke objekte ili fabrike.

Bum u kome je na nekretnine u Crnoj Gori potrošeno oko pet milijardi evra jednostavno je prošao, ruski i drugi tajkuni okrenuli su se drugim tržištima…

Inače, ruska “Nova gazeta” krenula je u potragu za posedima moćnika bliskih ruskim vlastima u raznim primorskim zemljama, i to u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala, međunarodnom organizacijom koja okuplja novinare istraživače iz istočne Evrope.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *