Zaboravite tržišta i obveznice, uložite u umjetnost!

Dodajte komentar

Prema riječima  šefa i nagrađivanog menadžera investicijske kompanije DoubleLine, investitori bi se umjesto na zlato i obveznica trebali prebaciti na umjetnost.

S njime se slaže i Financial Times prema čijem izvještaju stoji da se ulaganje u umjetnost povećalo kroz nekoliko godina. Tako je indeks za umjetnost Mei Moses pobijedio S&P 500 u šest od posljednjih deset godina. Taj indeks prati cijene po kojima bi pojedinac mogao prodati umjetnička djela. 

“Umjetnost nije podložna naglim promjenama raspoloženja na berzi pa je zato vrlo unosna za ulaganje”, rekao je Michael Moses, autor tog indeksa, i dodao kako zato uopštee nije iznenađen rastom ulaganja u nju.

Ipak, Moses upozorava na usporavanje globalnog rasta i oprez ulagača u umjetnost. “Ako ekonomija nastavi stagnirati, mogli bismo vidjeti i tamnije dane za kolekcionare“, rekao je.

Prošle su godine neke slike prodavane po basnoslovnim i rekordnim ciframa. Najbolji primjer za to je slika Roya Lichtensteina “I Can See the Whole Room… and There’s Nobody in It” koja je u novembru prodana za nevjerojatnih 43,2 miliona dolara. Prijašnji vlasnik kupio ju je 1988. godine za dva miliona dolara.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *