Paul Krugman: Vratimo se Keynesu

Dodajte komentar

Ugledni ekonomist Paul Krugman kolumnu u New York Timesu posvetio je Johnu Maynardu Keynesu i njegovoj znamenitoj rečenici iz 1937.

U trenutku kad se Franklin Delano Roosevelt spremao dokazati mu da je u pravu tako što je prerano pokušao balansirati budžet, čime je američka ekonomija, koja je do tog trenutka bilo na putu stabilnog oporavka, gurnula u tešku recesiju, Keynes mu je poručio:

– Vrijeme procvata, a ne krize, pravo je vrijeme da Ministarstvo finansija sprovede mjere štednje, rekao je Keynes Rooseveltu.

I bio je u pravu, kaže Krugman. Ista pravila, dodaje, vrijede i 75
godina kasnije.

Smanjenje državne potrošnje dok je ekonomija u krizi gura ga u još dublju depresiju. Mjere štednje trebale bi pričekati dok se ne pokrene snažan oporavak. Nažalost, krajem 2010. i početkom 2011. političari i zakonodavci većine zemalja Zapada mislili su da su pametniji, da bismo se trebali usmjeriti na deficite, a ne na radna mjesta, iako su nam se ekonomije  jedva počele oporavljati od pada koji je uslijedilo nakon finansijske krize. Krenuvši protivno Keynesovim uvjerenjima, ponovno su dokazali da je bio u pravu.

Moglo bi se reći da Grčka i Irska kod nametanja mjera štednje nisu imale izbora. No pouka koju smo takođe 2011. naučili jest da je Amerika imala i dalje ima izbora. Washington je možda opsjednut deficitom, no finansijska tržišta pokazuju da nam treba više kreditiranja. Ušli smo u 2011. praćeni ozbiljnim upozorenjima o krizi koja bi nas zadesila čim bi Savezne rezerve prestale kupovati obveznice ili nam agencije za kreditni rejting okončale AAA status ili kad superultraodbor ne bi postignuo dogovor itd. Međutim, Savezne su rezerve prestale s programom kupnje obveznica u junu, u avgustu nam je agencija Standard & Poor's smanjila kreditni rejting, superultraodbor u novembru nije postignuo dogovor, a američki troškovi kreditiranja i dalje padaju. Poenta je da je 2011. bila godina u kojoj je naša politička elita bila opsjednuta kratkoročnim deficitima koji nisu pravi problem te pritom pogoršala pravi problem – ekonomija u depresiji i nezaposlenost.

Dobra je vijest da se predsjednik Obama konačno vratio borbi protiv preuranjenih mjera štednje i čini se da u toj političkoj bitci pobjeđuje. Možda ćemo za koju godinu prihvatiti Keynesov savjet, koji danas vrijedi kao i prije 75 godina.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *