Banke u Srbiji i ove godine na oprezu

Dodajte komentar

Predsjednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić očekuje da će banke u 2012. biti na oprezu kada je riječ o kreditiranju stanovništva i privrede. Kako kaže, u uslovima ekonomske krize, banke su opreznije jer je veći rizik da se uzeti krediti ne vraćaju na vrijeme.

Dugalić ističe da je razumljivo zašto su banke rigidne kada je u pitanju odobravanje kredita, te da će se takva politika nastaviti i ove godine. Predsjednik UBS je istakao da to, kako će se ponašati banke, u velikoj mjeri zavisi od faktora na koje može malo da se utiče.

” Naš odnos sa Evropskom unijom, moguće približavanje, udaljavanje, pristup nekim fondovima, kreditni rejting, dolazak stranih direktnih investicija, to su neki od činilaca koji bitno opredjeljuju našu ukupnu ekonomsku poziciju a mi na njih gotovo nimalo ne možemo da utičemo”, ukazao je Dugalić ističući da od toga zavisi i kakva će biti pozicija i privrede i bankarskog sektora u Srbiji.

Dugalić je ocijenio da će nedavno donijeta odluka Narodne banke Srbije, da se bankama smanje rezervisanja i da se drugačije klasifikuju rizici, omogućiti na umanjivanje kamatne stope, ali ne i neku veliku kreditnu ekspanziju.

“Banke ne mogu da ‘liječe’ privredu, daju kredite onima koji mogu da ih vrate, i upravo ova mjera je orijentisana ka onima koji mogu da rade, da vraćaju kredite i da im taj teret bude manji kroz niže kamatne stope. To je smisao ove mjere”, precizirao je Dugalić.

Predsjednik UBS je naveo i kako očekuje da u 2012. bude nastavljeno sa subvencionisanim kreditima – zajmovima banaka u kojima država subvencioniše kamatu.

“Pretpostavljamo da će neka vrsta subvencije postojati, jer ti krediti za subvenciju i likvidnost su pomogli privredi da lakše preživi u teškoj godini iza nas.Ti zajmovi su imali pozitivan efekat i nisu bili sasvim pogrešni”, zaključio je Dugalić.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *