UniCredit prodaje 7,5 mlrd. eura dionica uz 43% popusta

Dodajte komentar

UniCredit SpA će prodati nove dionice ukupne vrijednosti 7,5 milijardi eura po cijeni 43 posto nižoj od jučerašnje zaključne cijene, isključujući vrijednost prava.

UniCredit će prodavati dionice po cijeni od 1,943 eura i ponuditi dvije za svaku koju dioničar već ima, piše u saopštenju koje su juče poslali iz banke, javlja Bloomberg. Cijena je 43 posto niža od teoretske vrijednosti dionice isključujući prava.

Trgovina dionicama UniCredita je suspendovana nakon što su pale najviše u dva mjeseca na Milanskoj berzi. Cijena dionice pala je 26 posto otkako je banka najavila ovu ponudu 14. novembra.

Izvršni direktor Federico Ghizzoni reže troškove i smanjuje broj zaposlenih kako bi ojačao finansijsku situaciju i povećao profitabilnost.

Ulagači među kojima su Fondazione CRT, Allianz SE i Carimonte Holding su već najavili da će se predbilježiti za 14 posto ponuđenih novih dionica. Državni odbor za finansijsku sigurnost je odobrila centralnoj banci Libije da sudjeluje u ponudi kako bi zadržala 5 posto udjela u banci, rekle su upućene osobe sredinom decembra.

Cijena ponude odražava “trenutnu situaciju na tržištu”, stoji u saopštenju UniCredita.

UniCreditovi ulagači mogu kupiti dionice od 9. do 27. januara, a s pravima će se moći trgovati od 9. do 20. januara.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *