Kako dobiti povišicu u doba krize

Dodajte komentar

Traženje povišice uopšteno je težak posao, a tražiti je u situaciji kada je stanje u ekonomiji loše veoma je nezahvalno.

Portal MojPosao.net i business.hr 2009. godine sproveli su ispitivanje na uzorku od 1.500 pojedinaca od kojih se 70% izjasnilo da u toj godini ne očekuju povišicu.

Međutim, što ako radite više nego ikad, što ako radite bolje nego ikada i vaši su rezultati vidljivi? Treba li vas loša situacija u ekonomiji ili čak u vašem preduzeću spriječiti u traženju povišice?

Većina stručnjaka koja se bavi ovim pitanjima smatra da ne, ali ističu strpljenje i važnost pripreme “terena” za traženje povišice.

Prije samog upućivanja na razgovor s poslodavcem prvi korak  je da razmislite o tome što stvarno želite, odnosno zanima li Vas samo više novca ili možda želite više slobodnog vremena i fleksibilnije radno vrijeme.

Naime, brojna istraživanja pokazala su  da takozvana “Y generacija” (mladi rođeni između 1980. i  2000. godine) na radnom mjestu očekuju manje stege i kontrole, a žele više slobode, rad od kuće i korištenje društvenih mreža na radnom mjestu.

Između ostalih i Cisco Connected World Technology Report  2011. pokazao je kako bi 33% ispitanika do 30 godina starosti radije odabralo posao na kojem postoji veća sloboda, fleksibilnost i mobilnost nego veću platu.

Ako sami ne znate što želite, teško ćete to dobiti i od svog poslodavca

Međutim, gore spomenuta anketa iz 2009. pokazuje kako je u Hrvatskoj najvećem broju ispitanika (85%) posao prvenstveno najbitniji zbog novca.

Ako se ubrajate u tu skupinu pokušajte procijeniti koliko ste u prijašnjem razdoblju radili, po čemu ste se isticali u odnosu na druge zaposlenike i jeste li ostvarili kakve dodatne koristi za svoje poslodavce ili nadređene.

Stavite to na papir i dobro promislite o tim stvarima.

Na taj način shvatit ćete što zaista želite i doći ćete do vlastitog mišljenja koliku povišicu zaslužujete jer ako sami ne znate što želite, teško ćete to dobiti i od vlastitog poslodavca ili nadređenog.

Pripremite “teren” za traženje povišice

Peter Bregman, stručni savjetnik brojnih menadžera i kompanija po pitanju odnosa sa zaposlenicima, na svojem Harvard Business Reviewu blogu donosi korisne savjete kako zatražiti povišicu u doba kada stvari ne idu najbolje.

Bregman naglašava kako se povišica ne dobija preko noći, već je to proces koji zahtjeva pripreme i o tim pripremama uvelike zavisi vaša uspješnost.

Trenutak u kojem ćete zatražiti povišicu veoma je bitan.

Ako svom nadređenom pristupite netom nakon što je primio neku lošu vijest ili u trenutku kada je u strci veće su vjerovatnoće da ćete biti odbijeni.

Međutim, Bregman naglašava da je još važnije ono što prethodi samom razgovoru s poslodavcem.

Pokažite da kompanija i nadređeni od vas imaju više koristi

Bregman ističe  kako se ne treba biti nestrpljivi. Uzmite platu koja Vam se trenutno nudi te iskažite zahvalnost nadređenima što u teškoj situaciji uopšte i imate takvu platu.

Iskomunicirajte da vam je trenutno bitnije od povišice da za kompaniju stvorite dodatnu vrijednost  kako bi u budućnosti svima bilo bolje.

Interesirajte se za strategiju, pokušajte saznati koji projekti i poslovi  najviše doprinose rastu kompanije, povećanju prihoda ili koji poslovi od vaših nadređenih iziskuju najviše energije.

Nakon toga pokušajte preuzeti inicijativu i dobiti od nadređenog dopuštenje da radite na tim poslovima i projektima, a istovremeno pokušajte minimizirati poslove koji ne stvaraju dodatnu vrijednost.

Uložite što više energije u te poslove i ukažite svom nadređenom na njihovu važnost.

Rezultate koje ostvarujete pokušajte u što većoj mjeri kvantificirati.

Bregman naglašava da ukoliko se pridržava ovih uputstava i ako su rezultati dobri, nakon otprilike 6 mjeseci, šanse za povišicu su vrlo velike bez obzira na stanje u ekonomiji ili kompaniji.

Naime, orijentišući se na poslove koji stvaraju dodatnu vrijednost sve ćete staviti u bolju poziciju.

Kompanija i nadređeni imati će veću korist od vas, vaše će radno mjesto biti sigurno, a pozicija za pregovaranje o povišici vrlo snažna jer niko ne želi obeshrabriti dobrog zaposlenog.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *