Euro prema dolaru potonuo najniže u 15 mjeseci

Dodajte komentar

Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima pao na najniži nivo u posljednjih više od 15 mjeseci prema dolaru, a zabilježio je i najniži nivo u posljednjih 10 godina prema jenu, nakon što su visoki troškovi zaduživanja Italije na današnjoj aukciji ojačali zabrinutosti ulagača u vezi dužničke krize eurozone.

Euro je u takvim okolnostima oslabio prema dolaru za oko 0,5 posto, na 1,2858 dolara, što je njegov najniž nivo od septembra 2010. godine.

Prema jenu se spustio na najniži nivo u posljednjih 10 godina od 100,05 jena, pod pritiskom prodaja japanskih izvoznika i ulagača. Dolar je oslabio 0,1 posto prema jenu i njime se trgovalo po 77,83 jena.

Trgovci su izvijestili da je Evropska centralna banka (ECB) odlučila poduprijeti tržište italijanskih obveznica manjim kupovinama obveznica na otvorenom tržištu, nakon što je današnja aukcija pokazala da su prinosi na 10-godišnje obveznice još uvijek blizu visokih sedam posto.

Italija je prodala 2,55 milijardi eura 10-godišnjih obveznica, u skladu s najvišim planiranim iznosom, ali uz kamatnu stopu od 6,98 posto, što nije daleko od rekordne razine od 7,56 posto, zabilježene prije mjesec dana.

“Današnji rezultati aukcije pokazuju da je pravi pritisak na Italiju još uvijek golem, uprkos značajnim potezima ECB-a“, kazao je David Schautz iz banke Commerzbank.

U srijedu su se pojavili optimistični znakovi za Rim kada su se prepolovili troškovi zaduživanja na rok do šest mjeseci, međutim aukcija dugoročnih vrijednosnih papira bila je test povjerenja ulagača u sposobnost Italije da servisira svoj ogroman javni dug.

To je bio takođe prvi test spremnosti banaka na kupovinu dugoročnih državnih obveznica uz pomoć sredstava u iznosu gotovo 500 milijardi eura koje su prošle sedmice posudile od ECB-a na rok do tri godine.

Zabrinutost zbog banaka i državnih dugova vjerojatno će nastaviti pritiskati euro i u 2012. godini, posebno zbog znakova poboljšanja u američkoj ekonomiji, što bi moglo poduprijeti dolar. S obzirom na pad eura ispod 1,30 dolara, mnogi analitičari očekuju u narednim mjesecima njegovo daljnje spuštanje prema 1,25 dolara.

izvor: manager.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *