Krediti da se naplate od korisnika ne od žiranata

Dodajte komentar

Prigovori klijenata na rad banaka odnose se uglavnom na teškoće u vraćanju kredita zbog posljedica ekonomske krize, kao i na zahtjeve za reprogramiranje kredita, visinu obračunate kamate, naplatu iz hipoteka i fiducija, navodi se u saopštenju bankarskog ombudsmana Halila Kalača.

Ombudsman je, u cilju ostvarivanja bolje saradnje sa bankama u Crnoj Gori, posjetio Hipotekarnu i Podgoričku banku AD Podgorica.

Kalač ističe da banke do sada nijesu, u okviru zakonskih mogućnosti, dovoljno učinile da naplatu kredita izvrše od korisnika kredita, pa tek onda od žiranata.

“Žiranti prigovraju na to što su prinuđeni da vraćaju tuđe kredite, a da nije sve učinjeno da se naplata kredita izvrši od korisnika kredita. Takođe su prisutni i prigovori na zaduživanje jemaca na osnovu neregularne dokumentacije, neinformisanost žiranata o zaduženosti korisnika kredita, kao i o njegovom kreditnom bonitetu“, navodi Kalač.

Glavna izvršna direktorka Podgoričke banke istakla je da u toj banci teško problematična potraživanja iznose 3,65 odsto od plasmana, tako da, „njihovi klijenti i žiranti ne treba da strahuju ko će im pokucati na vrata za dug”.

Glavni izvršni direktor Hipotekarne banke kazao je da je, u periodu kreditne ekspanzije u Crnoj Gori, ta banka bila u reorganizaciji i da ima nizak procenat problematičnih kredita, pa samim tim i mali broj prigovora klijenata i žiranata.

izvor: CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *