Ekonomska trka: Brazil pretekao Britaniju!

1 komentar

Brazil je svrgnuo Veliku Britaniju sa šestog mjesta najvećih ekonomija u svijetu, pokazali su najnoviji podaci, što je prvi put kada je riječ o globalnom ekonomskom bogatstvu da Britanija zaostaje za nekom od južnoameričkih nacija.

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) je saopštio da je najnovija tabela Svjetske ekonomske lige pokazala da azijske zemlje napreduju, dok evropske padaju sve niže, naveo je BBC.

Brojnost daje moć

Sjedinjene Američke Države, Kina, Japan, Njemačka i Francuska zauzimaju prvih pet mjesta.

CEBR je predvidio da će britanska ekonomija do 2016. preteći francusku, te da će ekonomija eurozone 2012. opasti za 0,6% „ukoliko se riješi problem eura“, ili 2% ukoliko do rješenja ne dođe.

Direktor CEBR-a Daglas Mekvilijams kazao je za BBC da to što je Brazil pretekao Britaniju predstavlja dio trenda rasta.

Brazil je postao jedan od najvećih generatora globalne ekonomije, zabilježio je rast zbog ogromnih rezervi prirodnih resursa i sve većeg bogatstva srednje klase. U isto vrijeme, Velika Britanija pokušava da se isčupa iz kandži nacionalnog duga i nedostatka bankarskih kredita.

I pored toga, Britanci će i dalje živjeti bolje i uživati viši standard nego većina Brazilaca, ali stručnjaci kažu da 203 miliona stanovnika daje ogromnu ekonomsku moć.

„Brazil je prestigao Veliku Britaniju prije svega zbog ogromnog ekonomskog potencijala ljudi koji tamo žive“, kazao je Piter Slou, bivši savjetnik britanske vlade za ekonomsku politiku.

Investitori će pohrliti u Brazil

Osim toga, tvrdi on, Brazil se oslanja na niz prirodnih resusrsa, uključujući zlato i srebro, naftu i minerale iz Amazona.

Veliku Britaniju na sedmo mjesto je gurnula ekonomska kriza koja i dalje traje, kriza eurozone i trgovinskih odnosa na kontinentu, kao i činjenica da je u poslednje vrijeme u veoma lošim odnosima s Francuskom.

Za razliku od Velike Britanije, brazilska ekonomija nije pogođena problemima eurozone. U zemlji na čijem čelu se nalazi Dilma Rusef, takođe vlada stabilna politička situacija i samim tim je veoma privlačna za investitore.

Doktor Slou smatra da će, za razliku od Kine, većina investitora pohrliti u Brazil.

„To je neka vrsta garancije da zemlju u dužem vremenskom periodu neće potresti građanski nemiri koji su neminovnost u jednom trenutku kada je riječ o Kini“, ocijenio je.

Kineska roba pritiska

Međutim, iako Brazil trenutno Kini prodaje više nego što uvozi, brazilski proizvođači su se žalili da je njihova industrija pogođena jeftinom robom masovne proizvodnje ovog azijskog giganta, podsjetio je BBC.

CEBR je naveo i da je Rusija napredovala za jedno mjesto i nalazi se na devetoj poziciji na tabeli. Predviđa se da će ova zemlja do 2020. napredovati do četvrtog mjesta.

Takođe se predviđa da će Indija, koja se sada nalazi na desetom mjestu, do 2020. postati peta najveća svjetska ekonomija.

Za evropske zemlje se navodi da će pasti na tabeli, s tim da će Njemačka sa sadašnjeg četvrtog, 2020. pasti na sedmo mjesto, Britanija sa sedmog na osmo, a Francuska sa petog na deveto mjesto.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *