Deutsche Telekom će morati štedjeti na dioničarima

Dodajte komentar

Propast 39 milijardi eura vrijedne prodaje Deutsche Telekomovog T-Mobilea USA AT&T-u njemačku bi kompaniju mogla prisiliti da smanji isplate dioničarima.

Na udaru će se prvo naći plan otkupa dionica težak pet milijardi eura koji je njemački telekom, u čijem je vlasništvu već godinama i Hrvatski Telekom, mislio finansirati upravo novcem od prodaje T-Mobilea USA.

No, lošim vijestima tu nije kraj – investitori upozoravaju da bi Deutsche Telekom zbog propasti izdašne transakcije uskoro mogao smanjiti i dividende, piše Bloomberg.

To se sigurno neće dogoditi iduće godine, budući da je DT potvrdio da će u 2012. isplatiti godišnju dividendu od barem 70 eurocenti po dionici, kao i da će u iduće tri godine na otkup dionica potrošiti 1,2 milijarde eura.

Međutim, najavljenih 1,2 milijarde eura nisu niti trećina planiranog iznosa za otkup dionica iz vremena dok se još vjerovalo da će prodaja T-Mobilea USA uspjeti, a zabrinjava i činjenica da je glavni izvršni direktor DT-a Rene Obermann “preskočio” najave za dividendu nakon 2012.

Fond menadžer u frankfurtskom Union Ivestmentu Andreas Mark izjavio je da Deutsche Telekom neće odmah početi “škrtariti” na dividendi te kako će kasnije “postati zanimljivo”, budući da postoji mogućnost da će u srednjem roku DT “morati uložiti novac”.

Analitičar RBC Capital Marketsa Jonathan Atkin je upozorio da bi troškovi za poboljšavanje mreže T-Mobilea USA mogli dosegnuti devet milijardi dolara. Osim toga, Deutsche Telekom u infrastrukturu će morati ulagati i u Njemačkoj i na ostalim evropskim tržištima.

Ipak, Mark ističe da je vjerojatnije da će DT, kako bi finansirao ta ulaganja, “preskočiti” otkupe dionica nego smanjiti dividendu.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *