Evropske zemlje u borbi za spas svojih banaka

Dodajte komentar

Za razliku od SAD-a, Evropa nema dovoljno snage za dokapitalizaciju svojih posrnulih i jakih banaka koja bi vratila povjerenje u njenu finansijsku industriju, smatraju stručnjaci.

U Italiji država podstiče banke da kupuju javnu imovinu koju potom mogu koristiti za dobijanje novih zajmova; portugalska vlada finansijski jača javna poduzeća kako bi ona mogla otplaćivati bankarske zajmove, a Njemačka bankama pomaže čišćenjem bilansa.

Neuobičajeni potezi vlada zemalja eurozone posljedica su rastućih troškova zaduživanja i problema  s uvjeravanjem investitora kako su njihove javne finansije pod kontrolom. Osim toga, države svakako žele izbjeći direktno spašavanje banaka novcem poreskih obveznika jer je ono za zemlje koje žele uvjeriti tržišta u stabilnost bankarskih sustava politički opasno i zarazno, piše Bloomberg.

Dužničke obaveze za državnu imovinu

Pet najvećih italijanskih banaka drži ukupno 156 milijardi eura italijanskog državnog duga. S padom vrijednosti tog duga posljedično porasla i zabrinutost za održivost poslovanja tih banaka, a samim time javili su se i problemi prikupljanja kapitala.

Država sada bankama omogućuje da na temelju državnih obveznica koje drže kupuju vojne komplekse, kancelarijske prostore i drugu državnu imovinu, a država će je potom iznajmljivati od njenih novih vlasnika. Uz to banke mogu dio takve imovine koja donosi određenu dobit sekjuritizovati i koristiti kao kolateral za zajmove ECB-a. Ova zamjena obveznice za imovinu umanjuje državni dug, ali i rješava državu određenog dijela neželjene imovine.

Portugal podupire javna preduzeća, Njemačka čisti bilanse

Portugalska vlada nedavno je dogovorila transfer budućih obaveza bankarskih penzionih fondova na sebe u zamjenu za imovinu vrijednu 6 milijardi dolara. Većina te imovine trebala bi pomoći Portugalu da postigne svoje budžetske ciljeve. Međutim, otprilike trećinu tog iznos vlada bi mogla transferisati posrnulim javnim preduzećima kako bi ona otplatila svoje dugove bankama.

Njemačka Commerzbank AG u pregovorima je s vladom o djelimičnom ili cjelokupnom prenošenju njihove jedinice za poslovanje nekretninama, Eurohypo, na državnu “lošu” banku, odnosno banku u koju druge institucije prebacuju svoju lošu imovinu.

Evropa bez snage

Iako neki noviji planovi imaju sličnosti s programom koji je u jeku finansijske krize sprovodio SAD, a čiji je vrhunac bila snažna dokapitalizacija i posrnulih i jakih banaka koja je odigrala ključnu ulogu u vraćanju povjerenja u finansijsku industriju, stručnjaci smatraju da Evropa za to nema snage.

U proteklih nekoliko godina neke zemlje poput Irske, Njemačke i Španije dokapitalizovale su svoje banke, a Evropska centralna banka ove će sedmice olakšati kreditiranje banaka pružajući im trogodišnje zajmove uz širi raspon kolaterala.

Bez obzira na to neki ekonomisti smatraju kako potezi koje vuku vlade zemalja eurozone nisu adekvatna zamjena za dublje mjere koje bi trebale uključivati dodatnu dokapitalizaciju i olakšavanje izdavanja dužničkih papira. “Većina od ovih polovičnih rješenja ograničena je i ne utiče na dublje probleme”, izjavio je Jacques Cailloux, glavni ekonomist Royal Bank of Scotland za Evropu.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *