Kleg: Nema bonusa za bankare

Dodajte komentar

Zamjenik britanskog premijera Nik Kleg ponovo je upozorio banke koje su dobile pomoć od države da paze pred sezonu dijeljenja bonusa.

Kleg je naglasio da je vlada rješena da spriječi “neodgovorna plaćanja”.

“Razumijem bijes javnosti zbog bonusa koji se i dalje bankarima dijele šakom i kapom, posebno u bankama koje su poreski obveznici spašavali” tokom finansijske krize, rekao je šef Liberalnih demokrata u govoru u jednoj fondaciji u Londonu.

“Uoči sezone bonusa niko ne treba da sumnja u našu odlučnost kao glavnog akcionara u tim bankama da iskoristimo svu svoju težinu da blokiramo ta neodgovorna plaćanja ili nagrađivanje neuspjeha”, rekao je Kleg.

On je rekao da je uticaj teškoća bankarskog sektora na privredu i društvo danas još jasniji, i da bijes javnosti prema bankama nije splasao kao i da vlada nema namjeru da popusti po pitanju bonusa.

Kao rezultet pomoći bankama u teškoćama, što je koštalo britanske poreske obveznike 66 milijardi funti (102,5 milijardi dolara) država je vlasnik 83 odsto banke RBS i 40 odsto banke Lojds.

Nik Kleg je početkom decembra najavio da će idućeg mjeseca takođe dati nove prijedloge da se spriječi “neopravdano ponašanje” kada je riječ o nadoknadama direktorima velikih firmi. Prema nedavno objavljenoj studiji plate rukovodilaca velikih kompanija ogromno su porasle posljednjih 30 godina u Britaniji.

izvor: b92.net

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *