Moody's snizio ocjenu Belgije

Dodajte komentar

Rejting kuća Moody's u petak je snizila bonitetnu ocjenu Belgije za dva nivoa, s Aa1 na Aa3. Države eurozone još uvijek su pod pritiskom dužničke krize, a Belgija će teško sniziti dug i srezati javnu potrošnju, činjenice su na kojima je agencija utemeljila svoju odluku. Država je takođe previše izložena banci Dexia.

Moody's je također pojasnio da bi viši troškovi zaduživanja značajnije mogli uticati na napore Bruxellesa za snižavanjem duga. Prema mišljenju agencije raste vjerovatnost, iako je ona još uvijek niska, da će dalje produbljivanje krize uticati na nemogućnost prodaje državnih obveznica.

Agencija je zabrinuta zbog rasta malog i izuzetno otvorene belgijske privrede, a ukazuje i na nedavne političke teškoće.

Pod lupom agencije je i belgijski bankarski sektor. Zabrinuta je da bi spašavanje Dexije moglo dodatno povećati državni dug. Belgija, Francuska i Luksemburg u oktobru su odlučile preuzeti banku, a Belgija je za svoj dio francusko-belgijske banke izdvojila četiri milijarde eura.

Moody's je početkom sedmice ocijenio da eurozona i dalje naginje daljim potresima, a još je u novembru upozorio da zaoštravanje dužničke i finansijske krize u području eura ugrožava bonitetne ocjene svih članica EU.

Također, bonitetna agencija Fitch Ratings objavila je u petak da razmatra sniženje kreditnog rejtinga za šest zemalja eurozone – Italiju, Španiju, Irsku, Belgiju, Sloveniju i Kipar, za jednu ili dvije razine.

Izglede za kretanje rejtinga tih šest zemalja Fitch je označio kao negativne, što znači da je moguće njegovo sniženje u roku od tri mjeseca.

Agencija navodi kako je, nakon prošlonedjeljnog summita EU-a, “zaključila da je ‘sveobuhvatno rješenje’ za krizu eurozone tehnički i politički izvan dosega”.
Agencija očekuje da će završiti reviziju rejtinga tih zemalja do kraja januara.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *