Beogradska berza: Nedjeljni komentar 12.12.2011 – 16.12.2011

Dodajte komentar

Izuzetno visok obim prometa obeležio je proteklu trgovačku sedmicu, ali se gro realizacije odnosio na obveznice stare devizne štednje i nelikvidne hartije. Ukupna realizacija iznosila je 13,4 miliona evra što je više od zbirnog prometa ostvarenog za poslednjih mesec dana. Ipak, na tržištu najlikvidnijih akcija nije bilo previše promena, odnosno nastavljen je lagani trend pada najpoznatijih domaćih akcija uz nevelike promete.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, izgubio je na vrednosti 3,5 odsto, spustivši se na nivo od 487,8 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija domaćeg tržišta od početka godine beleži negativan prinos od 25,2 procenta. 

Akcije – Najprometnija akcija na tržištu bio je beogradska maloprodaja Pekabeta (PKBT) koja se uz realizaciju veću od 3 odsto akcija domogla nivoa od 8.500 dinara. Očito je reč o konačnoj konsolidaciji vlasništva od strane belgijskog Delhaize-a koji je nakon ove velike transakcije objavio i nameru za preuzimanje preostalih 4,4 odsto akcija koje se ne nalaze pod njegovom kontrolom. Kontrolni paket akcija u Pekabeti Delhaize je stekao kupovinom Maxi grupe, dok je u avgustu tekuće godine putem ponude za preuzimanje po ceni od 7.220 dinara stigao i do 92 procenta vlasništva.

Od ostalih hartija iz realnog sektora, veliki promet od 90,5 miliona dinara zabeležio je Imlek (IMLK), a najveći deo realizacije je ostvaren na nivou od 2.264 dinara. Ovo je jedna retkih hartija na domaćem tržištu koja beleži plus od početka godine, pre svega usled obelodanjene namere njenog većinskog vlasnika da do kraja naredne godine proda sve pozicije u Srbiji, među njima i Imlek. Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) zabeležile su negativnu korekciju od 2,7 odsto, spuštajući se tokom nedelje i na psihološku granicu od 600 dinara. Ukupan promet ove hartije iznosio je 29,6 miliona dinara što je i dalje duboko ispod prosečnog ovogodišnjeg prometa u trgovini ovom akcijom. Građevinar Energoprojekt (ENHL) je nastavio oštar silazni trend, oslabivši u nedelji 10 procenata. Akcije ove kompanije spustile su se na nivo od 360 dinara što je njihova najniža vrednost još od marta 2009. godine. Energoprojekt predstavlja hartiju koja sa najvećim padom od početka godine u korpi indeksa Belex 15, a po poslednjoj ceni tržišna vrednost kompanije iznosi svega 33,7 miliona evra. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je pao 4,4 odsto na 480 dinara, dok je među retkim likvidnim dobitnicima bio Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je skočio 1,6 odsto, preskočivši na kraju nedelje psihološku granicu od 500 dinara.

Od bankarskih hartija, najprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je zabeležila realizaciju od 101,7 miliona dinara, a najveći deo prometa je ostvaren oko nivoa od 1.600 dinara. Posle velike korekcije ove hartije od početka godine, naročito s kraja leta, AIK se stabilizovao na ovim nivoima uz prilično solidnu tražnju portfeljnih ulagača. Agrobanka (AGBN) je zabeležila lošu sedmicu sa minusom od nepunih 7 procenata, okončavši nedelju na nivou od 3.700 dinara. Komercijalna banka (KMBN) je registrovala mizeran promet, a cena akcija najveće domaće banke pod državnom kontrolom pala je na 1.695 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji od 145,9 miliona evra.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su vanredno visok promet od 8,9 milliona evra, pre svega zahvaljujući velikoj transakciji obveznice A2016 realizovanoj poslednjeg trgovačkog dana. Ukupan promet ove serije iznosio je 8,3 miliona evra, a najveći deo ove realizacije ostvaren je na nivou koji odgovara godišnjem prinosu od 5,58 odsto.

Trezorski zapisi – Ove sedmice nije bilo emisija državnih dužničkih hartija, niti su najavljene aukcije do kraja godine. Nakon emisije evro-obveznica tokom septembra, država je znatno proredila prikupljanje sredstava putem trezorskih zapisa i nota.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *