Eurokriza se investitorima može dobro isplatiti

Dodajte komentar

Kriza u eurozoni mogla bi se i te kako dobro isplatiti onim investitorima koji znaju dobro izabrati u koje dionice sada treba uložiti. Investorplace.com je odabrao pet  evropskih dionica koje i u krizi mogu ići samo gore.

Njemački Siemens je u 2011. ostvario ukupni prihod od 74 milijarde eura. Najveći dio prihoda ostvaren je u zemljama koje nisu zahvaćene krizom, a 12 posto prihoda ostvareno je na kineskom i indijskom tržištu. Kompanija nije u dugovima, što znači da može preživjeti kroz ovo krizno razdoblje.

Daimler je još jedna njemačka kompanija koja se uspješno probija na kineskom tržištu. U posljednjem kvartalu u Kini je prodato 18 posto od ukupnog broja ličnih automobila marke Mercedes, a više od polovine Daimlerovih kamiona prodano je širom Azije i Južne Amerike. Trenutna cijena Daimlerove dionice je 45 dolara.

Španski gigant Telefonica ostvaruje samo trećinu prihoda na domaćem tržištu, a 47 posto od ukupne zarade ostvareno je u zemljama Južne Amerike.

Unilever proizvodi hranu i sapun, a potražnja za takvim proizvodima je stalna. Menadžment Unilevera očekuje da će nova tržišta donijeti od 70 do 75 posto prihoda do kraja ovog decenije.

Turkcell Iletisim Hizmetleri najveća je turska kompanija za mobilnu telefoniju koja pokriva 54 posto domaćeg tržišta. Po veličini je treća najveća telekomunikacijska kompanija u Europi. Prednost Turkcella je u tome što je i evropska i azijska kompanija. Iako su se mnogi investitori povukli iz Turkcella, Investorplace.com predviđa da će u 2012. vrijednost dionica rasti.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *