Otvorena Kuvajtsko-turska banka – bez kamata i špekulacja

Dodajte komentar

U njemačkom  gradu Manhajmu  otvorena je  Kuvajtsko-turska banka, prva u Evropi koja će poslovati po pravilima islama, što podrazumijeva zabranu kamata i špekulacija.

S obzirom na finansijsku krizu u svijetu i strašne posljedice koje je direktno proizvelo neodgovorno i pohlepno poslovanje banaka, u sve većem broju zapadnih zemalja razmišlja se o prelasku na islamsko bankarstvo, zasnovano na etičkim načelima – prenosi “Dojče vele”.

Islamsko bankarstvo svoj osnov vuče iz Kurana, gdje je svaki oblik kamatarenja zabranjen. Prema pravilima šerijata, u svakom poslovnom odnosu rizik treba biti pravedno raspoređen.

U Parizu i Londonu već se stvoreni okvirni uslovi za etabliranje takvog bankarstva, koje nije lako uklopiti u aktuelni princip bankovnog poslovanja koji vlada na zapadu.

Nekim branšama biće onemogućen pristup njenim uslugama. “Kao akcionarskoj banci sa takvim specifičnim modelom, nije nam dopušteno da budemo involvirani u poslove sa firmama koje se bave proizvodnjom ili prodajom alkohola, svinjskog mesa, pornografijom ili industrijom oružja. U zabranjene poslove spadaju i svi oni poslovi koji su štetni po opšte dobro”, rekao je  direktor banke Ugurlu Soylu.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *