Merkel: Euro je jači od marke

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel pred Bundestagom je izjavila da Evropa radi na uređivanju fiskalne unije, s ciljem rješavanja krize u eurozoni.

Potreban je novi evropski sporazum kako bi se uvela fiskalna disciplina, istaknula je njemačka kancelarka prije summita koji se u Bruxellesu održava sljedeće sedmice.

– U Bruxelles odlazimo s ciljem, posebno želim naglasiti da ćemo raspravljati o promjeni sporazuma. Želimo izbjeći stvaranje jaza između zemalja koje imaju euro i onih koje ga nemaju, kazala je.

Obećala je da će braniti euro koji je prema njezinoj ocjeni jači od bivše njemačke marke. Ponovno je isključila izdavanje zajedničkih obveznica eurozone upozorivši pritom da je pred Evropljanima maratonski dug i težak put da bi vratili vjerodostojnost.

Francuska i Njemačka namjeravaju na summitu predložiti značajne promjene u upravljanju javnim finansijama na nivou eurozone – uz tješnju fiskalnu integraciju i pravo na prijavu prekršitelja budžetskih propisa Evropskom sudu pravde. Merkel će u ponedjeljak otputovati u Pariz kako bi o tome razgovarala s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Realizacija francusko-njemačkih prijedloga o promjenama vjerovatno će zahtijevati izmjene Ugovora o EU-u. Evropska komisija takođe je predložila da joj se osiguraju ovlašćenja na temelju kojih će provjeravati je li nacrt budžeta članica eurozone u skladu s evropskim smjernicama prije no što bude poslan u parlament na izglasavanje. Trebala bi takođe moći tražiti odgovarajuće izmjene.

Razmjere predloženih promjena nisu poznate, ali evropski dužnosnici u privatnim razgovorima spominju djelimični gubitak fiskalnog suvereniteta članica eurozone u zamjenu za stabilnost i buduće zajedničko izdavanje obveznica.

Ministri finansija Evropske unije očekuju i od Evropske centralne banke odlučnu intervenciju radi smirivanja tržišta obveznica ako čelnici EU-a na predstojećem summitu utru put fiskalnoj uniji, poručilo je poljsko predsjedateljstvo Unije. Poljski ministar finansija Jacek Rostowski, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, kazao je da će očekivani prijedlozi jamčiti da se vlade neće naći u iskušenju da zatraže međunarodnu pomoć ili pokleknu u sprovođenju reformi ili budžetskoj disciplini.

izvor: manager.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *