Razmatraju moguće gašenje KAP-a

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je ocijenila da u kratkom roku treba da bude riješena kriza Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP). Jedno od mogućih rješenja je gašenje te fabrike u vlasništvu vlade i kompanije ruskog milijardera Olega Deripaske.

Ministar finansija Milorad Katnić je poslije sjednice saopštio da je Vlada razmatrala teško stanje KAP-a koje može da ugrozi stabilnost elektroenergetskog sistema. On je iznio da Vlada još nije preuzela obavezu vraćanja kredita od 22 miliona evra fabrike aluminijuma Dojče banci, već je odlučila da pregovara sa kreditorom o preuzimanju duga.

“Vlada nije preuzela obavezu vraćanja duga, niti se obavezala da će ga platiti, osim kroz ranije izdatu garanciju. Bilo bi neodgovorno da ne započnomo razgovore sa kreditorima jer bi to potencijalno značilo aktiviranje svih garancija države u iznosu od 131 milion evra, što bi bio veliki udar na naš sistem”, kazao je Katnić.

Postoji mogućnost, kako je ukazao, da će Vlada platiti dug KAP-a ako bude morala, ali namjerava da se u razgovorima sa njemačkim kreditorom utvrde rokovi i način vraćanja duga. On je rekao da nije izvjestan ulazak indijskog partnera u podgoričku fabriku aluminijuma sa kojim se pregovara.

Podgorički radio “Antena M” je objavio da je Vlada preuzela obavezu vraćanja duga KAP-a Dojče banci, te da je ministar finansija parafirao pismo banci o tome.

Ugovorom o kreditu, potpisanim juna 2010. godine, predviđen je dvogodišnjnji grejs period, ali je Vlada morala da interveniše jer KAP nije poštovao niz elemenata ugovora.

U slučaju kršenja ugovora, prema navodima radija, predviđeno je aktiviranje bankarske garancije što znači da bi kompletan dug KAP-a bio naplaćen odjednom.

Fabrika aluminijuma je u posljednje tri godine poslovala sa gubitkom od 56 miliona evra, a država je za njen spas 2010. godine namijenila 131 milion evra državnih garancija.

Plate i do pet hiljada evra
Većina zaposlenih u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) prima izuzetno niske plate u odnosu na privilegovane radnike u pojedinim sektorima, gdje se primanja kreću od 1,2 do pet hiljada evra, saopšteno je iz Sindikata fabrike. ” Oko 300 privilegovanih radnika prima plate do pet hiljada evra mjesečno”, saopštio je član Izvršnog odbora Sinidkata, Radovan Tošković.

izvor: B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *