Beogradska berza: Nedjeljni komentar 28.11.2011 – 02.12.2011

Dodajte komentar

Snažan optimizam ulagača na svetskim tržištima kapitala tek se neznatno prelio na Beogradsku berzu koja je potkraj nedelje uspela da prekine višednevni silazni trend. Uprkos zaustavljanju pada, reperni indeks tržišta, Belex 15, sedmicu je okončao u minusu od 2,2 odsto, ispod psihološke granice od 500 poena. Poslednji put ova korpa akcija nalazila se na sličnim nivoima početkom maja 2009. godine, dok od početka godine beleži minus od 24,2 procenta. Prošlonedeljni promet iznosio je 3,3 miliona evra, a ponovo su solidno učešće u realizaciji zabeležile nelikvidne hartije. 

Akcije – Uprkos nešto relaksiranijoj atmosferi na tržištu, investitori i dalje nisu bili spremni za preuzimanje većeg rizika na tržištu akcija. Prve dve hartije po prometu bile su kompanije sa aukcijskog tržišta i u oba slučaja reč je nastavku konsolidacije vlasništva, odnosno o jednokratnoj trgovini. Najprometnija hartija bio je autobuski prevoznik Niš ekspres (NEKS) koji je zabeležio promet od 72,9 miliona dinara u procesu krajnje konsolidacije vlasništva od strane kompanije Delta Real Estate. Ova članica Delta holdinga već je kontrolisala Niš ekspres s obzirom da je u Konzorcijumu sa zaposlenima tokom 2008. godine kupila 57,5 odsto kapitala za iznos od 3,3 miliona evra.

Odličan promet od 65,3 miliona dinara protekle sedmice je zabeležilo preduzeće Goša FOM iz Smederevske Palanke (GFOM), a verovatno se na strani prodaje i ovde našao državni Akcionarski fond. Većinski vlasnik ove kompanije je Konzorcijum fizičkih i pravnih lica na čelu sa strateškim partnerom iz Ruske Federacije koji je ovo preduzeće preuzeo 2005. godine za iznos od 4 miliona evra. Nakon ove transakcije, sve je izvesnija krajnja konsolidacija vlasništva u ovom preduzeću s obzirom da će u slobodnom prometu ostati tek 14 odsto od ukupnog broja akcija.

Od standardno najlikvidnijih hartija, Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila najprometnija sa realizacijom od 30,4 miliona dinara, a cena je uglavnom oscilirala oko nivoa od 620 dinara. Ulagači i dalje oprezno nastupaju na ovoj najlikvidnijoj hartiji domaćeg tržišta, ali je zabeležen prilično dobar otpor na nivou od 620 dinara. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je uglavnom oscilirao u rasponu 480-490 dinara uz skroman promet, dok je bečejski Sojaprotein (SJPT) takođe sa malom realizacijom pao na psihološku granicu od 500 dinara. Među prometnijim hartijama bio je najveći domaći proizvođač vina i sokova Vino Župa (VINZ) koji je ostvario realizaciju od 17,3 miliona dinara, uglavnom na ceni od 6.000 dinara. Na ovom nivou tržišna vrednost ove kompanije iznosi 1,2 milijarde dinara, dok je menadžment u ovoj godini planirao realizaciju od oko 6 milijardi dinara.

Od bankarskih hartija, najviše se trgovalo akcijama niške AIK banke (AIKB) koja je pala dodatnih 5,2 odsto, okončavši nedelju na nivou od 1.520 dinara. AIK se tokom sedmice spuštao i na kotu od 1.500 dinara što je najniža vrednost ove hartije u poslednja 32 meseca. Sa malim prometom, Komercijalna banka (KMBN) je pala 6,6 odsto na 1.682 dinara, dok se Agrobanka (AGBN) kretala u relativno širokom rasponu 3.190-3.998 dinara. Beogradska Privredna banka (PRBN) je registrovala negativnu korekciju od 5,5 odsto na 359 dinara, a od početka godine beleži minus od 41,6 odsto što je oko nivoa gubitaka koji u proseku beleže i ostale hartije iz bankarskog sektora.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 0,3 miliona evra, a najprometnije serije bile su A2013 i A2014. Ove dužničke hartije registrovale su velike fluktuacije u ceni, te je gro prometa na ovim serijama ostvaren u rasponu cena koje odgovaraju prinosima od 5,2 do 5,8 odsto.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija i to reotvaranje emisije koja je inicijalno prodavana početkom jula tekuće godine. Dvogodišnje trezorske note nominalne vrednosti 3,3 milijarde dinara ponuđene su tržištu, a ostvarena je prinosna stopa od 13,25 procenata. Procenat realizacije emisije bio je 43,7 odsto.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *