NBS: Franak donosi gubitak, štednja je sigurna

Dodajte komentar

Spekulacije oko moguće propasti evra natjerale su građane Srbije da svoju ušteđevinu, ovih dana, prebacuju u švajcarske franke. Prema izjavama mjenjača u Beogradu, malo je veće interesovanje i za američki dolar.

– Nije riječ ni o kakvom drastičnom skoku tražnje za švajcarcem i dolarom, već, za razliku od prethodnog perioda, vlada nešto veće interesovanje za kupovinu ovih valuta u iznosima od najviše nekoliko hiljada evra – navode u mjenjačnicama.

Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije, upozorava građane da ne povlače nedovoljno promišljene poteze.

– To se, prije svega, odnosi na konverziju evra u druge valute, osim dinara, jer je to za građane vjerovatan gubitak. Prvo, kroz troškove konverzije, a zatim kroz prinos po osnovu kamatnih stopa i budući valutni rizik zbog kolebljivosti kurseva tih valuta, bilo da je riječ o dolaru, švajcarskom franku ili nekim drugim valutama koje razni analitičari građanima nude kao izbor – kaže Šoškić.

Za građane je, podsjeća guverner NBS, uvijek najsigurnije da štede u onoj valuti u kojoj će u budućnosti vršiti plaćanja, a to su u prvom redu dinari i zatim evri, u kojima veliki broj građana istovremeno ima i kreditne obaveze.

Guverner NBS ističe da građani Srbije ne bi trebalo da podležu negativnoj psihozi koja se u javnosti stvara nepotpunim, pa i nedovoljno kompetentnim analizama događanja u evrozoni.

Šoškić podsjeća na gubitke koje su građani imali kada su 2008. poslušali one koji su im savjetovali da podignu štednju iz banaka.

Sigurna štednja

Bankarski sektor u Srbiji je likvidan i solventan i sposoban da odgovori na sve dospjele obaveze u cjelini i u roku, a štednja građana je sigurna – ističe guverner.- Uz to osigurani su svi depoziti stanovništva kod banaka do 50.000 evra, a dodatnu garanciju obezbjeđuje obaveza banaka da, u zavisnosti od ročnosti, 30 ili 25 odsto štednje drže u obaveznoj rezervi kod NBS.

izvor: novosti.rs

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *