Više novca u čarapi nego u životnim osiguranjima

Dodajte komentar

Umjesto u životna osiguranja koja pokrivaju brojne moguće rizike Hrvati i dalje radije ulažu u nekretnine, te štede u banci i čarapi.

Kupovanje nekretnina, stambenih prostora ili zemljišta najbolji je način štednje za svakoga drugog Hrvata, svaki treći smatra da je to oročeni depozit u banci, 18 posto novce čuva u čarapi, a 17 posto polisu životnog osiguranja ocjenjuje kao mogući dobar oblik štednje.

Nepredvidljive životne okolnosti motiv su za štednju kod 22 posto Hrvata, 17 posto štedi radi boljitka vlastite djece, dok 13 posto novce stavlja na stranu kako bi imalo lagodnije umirovljeničke dane, no malo njih je ugovorilo polisu životnog osiguranja premda ta polisa pokriva brojne rizike (bolest, invaliditet, smrt) koji mogu negativno eskalirati u sva tri područja zbog kojih pojedinci štede, iznijela je Snježana Bertoncelj, predsjednica Uprave Erste VIG-a i šefica udruženja osiguratelja pri HGK.

“U mjesečnim ratama plaća se 90 posto polisa, samo s tom jednom mjesečnom uplatom od 350 kuna, nastupi li ugovoreni rizik, osiguranik za trajni invaliditet može dobiti do 150.000 kuna”, naglasila je Bertoncelj.

Željko Jukić iz Croatia osiguranja smatra da sve dok polisa životnog osiguranja u nacionalnoj ekonomiji ne bude tretirana kao finansijski proizvod, industrija osiguranja kaskat će u razvoju u odnosu na okruženje.

“Životno osiguranje slabo je likvidan instrument, problem je i koncepcija dugogodišnjeg ulaganja. Pokušajte ponuditi atraktivan proizvod na rok od pet godina kojim ćete privući mlađu populaciju”, savjet je Marijane Ivanov, profesorice na Katedri za finansije zagrebačke Ekonomije.

Država, smatra Ivanov, za ovu polisu mora dati poresku olakšicu, to je možda prilika i za obrazovnu poruku mladim generacijama da pojedinac mora početi brinuti sam o svojoj budućnosti.

“Mnogi su goleme novce izgubili u fondovskoj industriji očekujući brz profit”, podsjetio je Tomislav Novačić, predsjednik Uprave Agram životnog osiguranja, ističući da Hrvati konačno moraju početi učiti kako štedjeti za ugodniju budućnost. Agram, iznio je, u prilagođavanju tržištu već nudi i polise bez pripisa dobiti, koje klijentima u startu daju iznos koji ih čeka nakon isteka ugovora.

“Polica životnog osiguranja većini Hrvata još je luksuz, razvoj tržišta moguće je očekivati tek s ekonomskim oporavkom”, zaključila je Tatjana Račić-Žlibat, članica Uprave Uniqa osiguranja.

Rizici

Iz podatka da samo 64% ispitanih vjeruje agentima osiguranja, a čak 82% iskustvu porodice i prijatelja, osiguratelji bi morali izvući pouku, upozorio je Igor Matutinović, direktor GfK poručivši: “Zavisiti o percepciji porodice vrlo je rizično.”

Najviše se polisa raskida u decembru uoči božićnih praznika, zatim uoči Uskrsa i na kraju za vrijeme godišnjih odmora, iznio je Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe osiguranja. Darivanje najmilijih ili ljetovanje, ističe, u ovoj nelikvidnosti imaju prednost pred štednjom.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *