Za auto kredit od 15.000 banke zarađuju 5.000 eura

Dodajte komentar

Kupovina automobila na auto – kredit daleko je od onoga što se može nazvati povoljnom opcijom. Za kupovinu vozila u vrijednosti 15.000 eura, građani bankama na ime kamate vraćaju 5.000 eura. Svega tri crnogorske banke daju klasične auto – kredite, po prilično visokim kamatnim stopama, koje se kreću od 12 do 13,5 odsto.

Iako se često promovišu kao posebna vrsta kredita, auto-krediti su podvrsta potrošačkih kredita, jer se odobravaju pod vrlo sličnim uslovima po kojima se daju i ostali potrošački krediti. Pri tom, nijesu nimalo povoljni, pišu Dnevne novine.

Primjera radi, vozilo koje košta 15.000 eura za keš, kupovinom istog na kredit, za pet godina koliko će ga kupac finansirati i plaćati ratu, banci na ime kamate ide više od 5.000 eura. To, znači da će taj auto kupca koštati 20.000 eura ako ga uzme na kredit. Međutim, visoke kamatne stope po kojima crnogorske banke daju auto-kredite se blago smanjuju u slučaju da se kupac odluči na učešće ili depozit.

Mjesečna rata bez učešća iznosi oko 336 eura, što znači da građaninu sa prosječnom platom od 447 ostaje oko 140 eura da preživi ostatak mjeseca.

Uslovi koje kupac mora da ispunjava da bi dobio auto-kredit su da prima platu u banci preko koje ga i uzima. Takođe, kupac mora imati platu minimum duplo veću od iznosa mjesečne rate. Jedan od uslova je i da kupac mora biti u radnom odnosu više od šest mjeseci kod istog poslodavca.

izvor: CdM.me/Dnevne novine

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *