Crnoj Gori je neophodna razvojna banka

Dodajte komentar

Crnoj Gori je neophodna razvojna banka ukoliko želimo da se na adekvatan način borimo protiv krize, koja prijeti novim talasom, i smanjimo regionalne razlike koje su izražene, kazao je viceguverner Centralne banke Velibor Milošević u razgovoru za Pobjedu. On tvrdi da će bez takve banke teško ćemo povećati kreditnu aktivnost.

Milošević je komentarišući podatak da su za devet mjeseci banke 22 odsto smanjile kreditiranje privrede, ocijenio da bi razvojna banka podržavala projekte koji nijesu do sada bili interesantni komercijalnim bankama, a koji su od značaja za razvoj ugroženih područja.

“Davanjem povoljnih uslova (uz niske kamatne marže) razvojnabanka bi podsticala preduzetničke aktivnosti. Zajedno sa Vladom bi omogućavala adekvatan ambijent za poslovanje u ruralnim područjima“, tvrdi Milošević.

Viceguverner smatra da bi se mogao povećati izvoz sireva, kajmaka, meda, soka, vina, rakije ako bi se uz pomoć razvojne banke pomoglo osnivanje preduzeća za organizovanu pomoć pojedinačnim proizvođačima.

“Banke su u ovoj situaciji skeptične s obzirom da naplata kredita nije zadovoljavajuća, daje veliki dio portfolija nekvalitetan, da postoji visoki iznos stečene aktive (nekretnina) koji se teško može prodati na tržištu. Teško će se odlučiti za nove projekte, a mali je broj dobrih preduzeća koje će pomagati. Osim toga, uslovi po kojima se plasiraju sredstva nijesu povoljni, pa ni preduzećima ne odgovara da se zadužuju“, kazao je Milošević komentarišući podatak da je i Vlada na jednoj od posljednjih sjednica zaključila da se u narednoj godini očekuje prelivanje krize u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje šta možemo očekivati u slučaju da ne osnujemo razvojnu banku, banke dodatno smanje kreditnu aktivnost, a kriza stegne još jače, viceguverner kaže još veću nelikvidnost privrede, usporavanje privrednog razvoja, povećanje nezaposlenosti.

izvor: CdM.me/Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *