Iako svima drži lekcije Njemačka po dugu mnogima gleda u leđa

Dodajte komentar

Iako su njemačka kancelarka Angela Merkel i njen šef finansija Wolfgang Schäuble navikli cijelom svijetu držati lekcije i isticati Njemačku kao jedini primjer zdrave fiskalne konsolidacije neuspjela aukcija njemačkih obveznica nagrizla je besprekornu sliku njemačkih finansija.

Činjenica je međutim da je percepcija Njemačke i prije neuspjeha da proda svoj dug bila djelimično nezaslužena, posebno kada je u pitanju javni dug.

Njemački dug je u udjelu BDP-a dosegao više od 80 posto, što je iznad Maastrichtskih kriterija koje eurozona zahtjeva od svojih članica.

Premijer Luksemburga Jean-Claude Juncker, čija država ima dug od 20 posto BDP-a, izjavio je da je „nivo njemačkog duga zabrinjavajući“, piše Spiegel.

Njemci se ipak mogu busati u prsa svojim snažnim tržištem rada, rastom poreskih prihoda i i padajućim deficitom. Međutim, veliko je pitanje čija je to zasluga. Dok se Schäuble hvali da će deficit pasti ispod 1,3 posto BDP-a, prešutkuje da će se centralna banka još više zadužiti, a da će uštede ostvariti lokalna samouprava.

Njemačka će se istovremeno na tržištu zadužiti za 26 mlrd. eura u 2012. godini, što je više nego u ovoj i to kako bi ojačali budžet ministarstava saobraćaja i kako bi osigurali sredstva za porodice koje odluče ne slati djecu u vrtić.

Da bi u narednih 10 godina Njemačka ušla unutar 60 posto duga u udjelu BDP-a svake bi godine trebala biti 2 do 2,7 posto u suficitu.

Njemačka je međutim do sada sve nade u postizanje cilja stavljala u ekonomski rast, a ne rezove i štednju, no pod pritiskom izgledne druge recesije i to bi se moglo promijeniti.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *