Gasprom banka spremna da otvori filijalu u Srbiji

Dodajte komentar

Predsjednik Upravnog odbora ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler izjavio je danas da je “Gasprom banka” spremna da otvori filijalu u Srbiji.

Miler je novinarima u Banatskom Dvoru kazao da je to jedno od pitanja o kojima će danas razgovarati sa zvaničnicima u Srbiji.

Generalni direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović kazao je da očekuje da će za nekoliko dana osiguravajuća kuća “Sogas Srbija” dobiti dozvolu za rad.

Bajtović je kazao i da Gasprom banka želi da dođe na tržište Srbije i podsjetio da je tu već prisutna Moskovska banka.

“To znači da bismo imali zaokruženo prisustvo državnog i privatnog ruskog kapitala u finsijskom sektoru Srbije”, kazao je on.

Ruska osiguravajuća kompanija Sogas je ćerka-firma Gasproma.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) kazali su krajem oktobra da Srbijagas i ruski Sogas moraju da dopune dokumentaciju za izdavanje dozvole za rad za zajedničke osiguravajuće kompanije u Srbiji.

Srbijagas i ruski Sogas podnijeli su NBS zahtjev za osnivanje zajedničke osiguravajuće kuće koja će se baviti neživotnim osiguranjem i za koju je neophodan minimalni osnivački kapital od 4,5 miliona evra.

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je u maju koncentraciju na tržištu koja će nastati zajedničkim ulaganjem Srbijagasa i ruskog Sogasa u osiguravajuću kompaniju u Srbiji, a ta odluka je donijeta je u skraćenom postupku.

Prema ranijim informacijama iz Srbijagasa, osnivački kapital nove osiguravajuće kuće biće šest miliona evra, od kojih će 2,9 miliona evra izdvojiti Srbijagas, a preostalih 3,1 milion ruska strana koja će biti vlasnik 51 odsto Sogasa.

izvor: blic.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *